Brussels Airport

Als preventie-adviseur heb je maar één kans

Marc Hoppenbrouwers
Hoofd IDPB at Brussels Airport

Bij Brussels Airport vind je een diversiteit aan activiteiten, gaande van de klassieke logistieke luchtvaartactiviteiten tot zeer specifieke dingen. “Zo rijden heel wat bijzondere voertuigen rond, bijvoorbeeld voor het trekken van vliegtuigen of het verplaatsen van vracht. Je hebt specifieke bagagetransportbanden, er zijn speciale evenementen,…  ”, vertelt Marc Hoppenbrouwers, die aan het hoofd staat van een team van vijf preventie-adviseurs bij Brussels Airport Company, “Dat maakt het bijzonder uitdagend, maar ook complex.”

Marc staat in voor het welzijn op de luchthaven. Met zijn team adviseert hij de directie van het bedrijf over onder andere de inrichting van lokalen en evacuatie-oefeningen. Daarnaast staat het team andere luchthavenpartners bij, die advies wensen over de welzijnswetgeving en de specifieke veiligheidsrichtlijnen. “Om onze interne werking te faciliteren, gebruiken we het OSAS 18001-managementsysteem”, aldus Marc, “We hebben ook veel overleg met andere departementen die ook met veiligheid bezig zijn. Denk maar aan de Airside Safety, de luchthavenbrandweer en de veiligheidscoördinatoren van de bouwwerken die plaatsvinden.”

Bij Brussels Airport Company zijn veiligheid, welzijn en duurzaamheid ingebakken in het DNA van de organisatie. Het staat – letterlijk – in de strategie van de onderneming. Dat zorgt ervoor dat HSE een doelstelling is van iedereen. Met zijn afdeling stuurt Marc het volledige preventie- en veiligheidsbeleid, en gebruikt daarvoor de nodige tools: de datasheets en het preventiezakboekje van HSE World, maar ook senTRAL. “Onze functie is gebaseerd op het adviseren. Daarbij zijn twee elementen belangrijk: snelheid en de kwaliteit van informatie. Want als je advies geeft, krijg je maar één kans. Het moet juist zijn”, vertelt Marc, “Onze tools moeten dus garant staan voor kwaliteit. Daarom vertrouwen we op senTRAL. We vinden er in één oogopslag en met een handige zoekmachine de meest relevante en accurate informatie over wettelijke bepalingen en normen terug.”

Het belangrijkste voordeel van senTRAL is volgens Marc de zekerheid die je ermee hebt: “De informatie in senTRAL is geschreven door experten in hun vakgebied. Het is daarom onze referentie voor de adviezen die we zelf geven, waarvan er heel wat repetitief zijn. Maar sommige zijn zeer specifiek; zo zijn we bezig met de inrichting van een accuruimte. Ook daarover vinden we heel snel relevante informatie terug in senTRAL.” Marc en zijn team gebruiken senTRAL dagelijks, en plukken daar de vruchten van. “Het maakt voor ons het verschil voor alle soorten dossiers. En dat is juist de kracht ervan.”