Elektriciteit

Elektrisch ongeval bij graafwerken krijgt gerechtelijk staartje

De burgemeester en stadssecretaris van Oudenaarde verschijnen een van de komende weken voor de correctionele rechtbank. Ze moeten zich verantwoorden voor een arbeidsongeval van twee jaar geleden waarbij een arbeider levensgevaarlijk gewond raakte. Volgens het parket werden bij de werkzaamheden onvoldoende veiligheidsmaatregelen getroffen.

Een arbeider van de technische dienst moest op 25 oktober 2015 een verstopping in een riool oplossen. Toen hij een gat in het voetpad maakte met een drilboor, raakte de beitel van de machine een zware elektriciteitskabel. Van de middenspanningsleiding waarop 10 000 volt stond, ontstond er een grote steekvlam, die de werkman zware brandwonden bezorgde. Hij werd daarbij naar de overkant van de straat geslingerd.

Onvoldoende preventiemaatregelen

De arbeidsauditeur dagvaardt de burgemeester en de stadssecretaris omdat die volgens hem de veiligheidsvoorschriften verwaarloosden. Hij oordeelt dat het ongeval te wijten is aan het feit dat onvoldoende voorzorgsmaatregelen werden genomen bij graafwerkzaamheden in de buurt van nutsleidingen. Ook zou de arbeider onvoldoende opleiding hebben gekregen voor dit soort werk. De stad stelde geen coördinator aan en de werknemer kreeg geen informatie over de ligging van de elektrische leidingen. Er werd ten slotte geen contact opgenomen met de beheerder van de elektriciteitskabel.

Naast de feiten waarvoor ze worden beschuldigd, worden de burgemeester en stadssecretaris ook onopzettelijke slagen en verwondingen ten laste gelegd. Ze riskeren celstraf en een geldboete.

Meer info op senTRAL:
TRA volgens Kinney-methode - graafwerken in de buurt van nutsleidingen
Toelichting bij AREI art. 192 - voorschriften bij werken nabij luchtlijnen en ondergrondse kabels
Toelichting bij AREI art. 184 - ondergrondse leidingen: bescherming tegen rechtstreekse aanraking bij HS
Toelichting bij AREI art. 188 - plaatsaanduiding van ondergrondse kabels
Toelichting bij AREI art. 187 - plaatsing van ondergrondse kabels
Ongevallen met elektrische oorzaak - Hoogspanning: graafwerken in een stedelijke omgeving

Bronnen:
Het Nieuwsblad, Man geëlektrocuteerd bij arbeidsongeval, burgemeester en stadssecretaris voor rechter, 14 oktober 2017
Het Laatste Nieuws, Stadsbestuur voor rechter na arbeidsongeval, 13 oktober 2017Gepubliceerd op 25-10-2017

  673