Elektriciteit

EnergyVille sluit samenwerkingsakkoord met Engie voor ontwikkeling van slimme energienetten

Engie Benelux, het ‘ENGIE Labs’-netwerk en de onderzoekspartners van EnergyVille, KU Leuven, VITO en imec hebben vandaag een belangrijke samenwerkingsovereenkomst ondertekend. Zij gaan samen onderzoek doen naar slimme energiesystemen voor de toekomst en innovatieve oplossingen voor de energiemarkt.

Engie, voorheen Suez/Electrabel, ontwikkelt praktische oplossingen om de klimaatverandering te bestrijden en de CO2-emissies te verminderen. Daarvoor wordt intensief onderzoek en ontwikkeling ingezet, steunend op een internationaal netwerk van onderzoekscentra, de ‘ENGIE Labs’. EnergyVille is het samenwerkingsverband van de Vlaamse onderzoeksinstituten KU Leuven, VITO, imec en UHasselt voor duurzame, gedecentraliseerde, koolstofarme en gedigitaliseerde energiesystemen.

ENGIE Energy Ville“Engie Benelux wil voor zijn klanten oplossingen ontwikkelen om nieuwe, hernieuwbare energiebronnen op een zo efficiënt mogelijke manier op te slaan en te gebruiken, gebaseerd op de recentste technologische vooruitgang. EnergyVille is een belangrijk open platform voor gezamenlijk onderzoek in slimme en duurzame energie. Deze samenwerking maakt het mogelijk om de meest geavanceerde energieoplossingen te ontwikkelen,” verklaart Philippe Van Troeye, CEO van ENGIE Benelux.

Lange samenwerking

Het ENGIE Lab ‘Laborelec’ is het belangrijkste r van Engie en werkt al langer samen met de EnergyVille onderzoekspartners. In de voorbije jaren werd gezamenlijk onderzoek gevoerd naar netbalancering in het kader van het ‘Linear’-project (gecoördineerd door VITO en samen met KU Leuven uitgevoerd). Daarbij werd bestudeerd hoe nieuwe, hernieuwbare en fluctuerende energiebronnen kunnen worden afgestemd op de vraag van de eindgebruikers via ‘demand side management’. Er is ook een gezamenlijk 3D Printing Lab en Fab Lab van de KU Leuven en Engie, voor het printen van metalen onderdelen. ENGIE Labs ondersteunt daarnaast het Belgische Solar Car-team van studenten van KU Leuven. Imec heeft actief bijgedragen aan technology screening in het domein van nieuwe materialen voor zonne-energie, wat leidde tot de recente investering van Engie in Heliatek organische zonnepanelen.

Op dit ogenblik wordt er met de EnergyVille onderzoekspartners onderzoek gedaan op het vlak van slimme omvormers voor zonnepanelen, ‘state of health’-monitoring van batterijen, coatingtesten voor zonnepanelen, en nieuwe technologische bouwstenen voor de integratie van hernieuwbare energiebronnen in het net.

“We werken al lang samen met de EnergyVille onderzoekspartners en onze samenwerking is heel succesvol,” zegt Raphael Schoentgen, Directeur voor Onderzoek en Technologie bij Engie. “Met deze nieuwe samenwerkingsovereenkomst willen we onze krachten bundelen om nog een stap verder te gaan, want we hebben veel gemeen in onze strategische visie op de toekomst van netten. En we hebben de technologische bouwstenen om ze te versterken.”

Nieuwe plannen

In het kader van de overeenkomst van vandaag zijn er gezamenlijke R en ‘technology watch’ voorzien, maar ook ondersteunende activiteiten zoals gezamenlijke workshops voor kennisuitwisseling, en gezamenlijke communicatie rond nieuwe energiethema's.

De ontwikkeling en het onderzoek zullen zich focussen op de toekomstige energie-ontwikkelingen voor woningen, residentiële gebouwen, industrie en slimme netten, en op de verdere integratie van hernieuwbare energie en de samenwerking tussen verschillende energievectoren. EnergyVille en de ENGIE Labs beschikken over complementaire expertise en uitrusting voor grid management en de verdere digitalisering hiervan. In een tijd waarin het elektriciteitsnet veel meer hernieuwbare energie zal moeten integreren en slimmer aangestuurd moet worden, moeten deze ICT-ontwikkelingen tot nieuwe ideeën en oplossingen leiden.

Een eerste ontwikkelingsproject is het ‘connected home project’, dat zich concentreert op de implementatie van een nieuwe digitale tool om residentiële klanten te adviseren bij de keuze van energieoplossingen voor hun woning.

Ronnie Belmans, CEO van EnergyVille: “Met deze interdisciplinaire projecten zullen we in staat zijn om onderzoekers uit de industrie, de toegepaste wetenschappen en de academische wereld met elkaar in contact te brengen. Deze internationale kruisbestuiving van kennis zal een enorme troef zijn op de wereldwijde energiemarkt. Het is bovendien een belangrijke stap in de verdere ontwikkeling van nieuwe technologieën en producten die tot een duurzame, op de markt gebaseerde energietoekomst leiden.”

 

Energyville

Gepubliceerd op 25-01-2017

  364