Elektriciteit

Onervaren medewerkers vaakst slachtoffer van ongevallen met vlamboog

Verwondingen veroorzaakt door ongevallen met elektriciteit behoren tot de “fatale 4” in de VS. In 2013 veroorzaakte elektriciteit namelijk meer dan de heft van de dodelijke ongevallen, zo blijkt uit een bericht van VS-OSHA. 

Ongevallen door vlambogen

Volgens de Workplace Safety Awareness Council is het aantal ongevallen veroorzaakt door een vlamboog groot: 7000 brandwonden met hospitalisatiekosten oplopend van $200.000 tot $750.000. 
Een vlamboog ontstaat wanneer stroom door lucht van de ene geleider naar de andere, of naar de grond loopt. 

Vooral onervaren medewerkers

Brett Brenner van de Electrical Safety Foundation International stelt dat vooral onervaren medewerkers het slachtoffer worden van zulke ongevallen: “wanneer je de Amerikaanse statistieken uitkamt, komt naar voren dat de slachtoffers vaak geen opleiding elektricien gevolgd hebben. Het gaat dan over conciërges of onderhoudspersoneel. Door het gebrek aan opleiding, kunnen ze de gevaren van elektriciteit niet altijd correct inschatten.”

Grote impact

Het bewustzijn over de impact van vlambogen wordt stilaan groter. De gevolgen worden steeds duidelijker. 
 
Brenner roept werkgevers daarom op om alle medewerkers die met elektriciteit te maken krijgen, een opleiding te geven over vlambogen. Een vlamboog kan extreem hoge temperaturen (tot meer dan 20.000°C) aannemen. Iedereen die op dat moment dicht in de buurt staat kan daardoor dodelijke verwondingen oplopen. 

Het gevaar van een vlamboog beperkt zich niet tot de hoge temperatuur. Bij het ontstaan van een vlamboog, kan bv. het materiaal van geleiders weg gekatapulteerd worden. Bovendien kan er giftige rook vrijkomen. 

Meer info op senTRAL (In de praktijk, voorbeelden en cases):

Gepubliceerd op 25-01-2016

  340