Elektriciteit

Simulatie van een arbeidsongeval als preventietool

De QSE-verantwoordelijke van SPIE Zwitserland zette een arbeidsongeval in scène op een bouwplaats. Met die methode kunnen preventieboodschappen doeltreffend en vaak op duurzame wijze worden overgebracht.
 
De medewerkers worden uitgenodigd op een halve workshopdag in het teken van veiligheid. Ze kennen het programma niet vooraf. Terwijl ze worden onthaald en samengebracht in een zaal voor een eerste workshop waarin een opfrissing van de reglementering is gepland, vertelt de QSE-verantwoordelijke hen dat hij samen met een collega een tweede praktische workshop over hoogtewerk gaat voorbereiden waarop de medewerkers later worden verwacht.
 
Vervolgens worden de omstandigheden van een echt arbeidsongeval gesimuleerd: een val vanuit de hoogte na een pechverhelpingsinterventie aan een elektriciteitskast. De werkzone is geblokkeerd, de ladder is in slechte staat en niet beveiligd, het veiligheidstuig is slecht vastgemaakt of er zijn geen PBM. Dan doet zich het ongeval voor waarvan een medeplichtige van het Quality, Security, Environment Team het slachtoffer is. En dat in een context die de werknemers niet snel zullen vergeten met geluidseffecten van de val, kreten, make-up die de wonden van het slachtoffer nabootst, …!
 
De reacties van de medewerkers zijn uiteenlopend:
  • sommigen die zelf geen eerstehulpverleners zijn, proberen eerste hulp te verlenen;
  • sommigen blijven op de achtergrond;
  • anderen slaan in paniek bij het zien van bloed…
De brandweer wordt bovendien vooraf gewaarschuwd dat ze mogelijk een oproep kunnen krijgen. In elk scenario gaat de toestand van het slachtoffer er snel op achteruit tot hij een hartstilstand krijgt. Dan staat de acteur op en wordt hij vervangen door een pop. De werknemers beseffen dan dat het om een enscenering gaat en proberen de goede handelingen te stellen voor een hartmassage en vervolgens de defibrillator van het virtueel noodhulpcentrum te gebruiken. Bij hun interventies hebben ze overigens het leven van hun collega ten minste drie keer virtueel gered. 
 
Door een echt arbeidsongeval te simuleren, kunnen de werknemers van Spie Zwitserland (bedrijf dat gespecialiseerd is in elektrotechniek, mechanica en klimaatbeheersing) worden herinnerd aan de eerstehulphandelingen, de types van terugkerende en gevoelige risico’s waaraan ze in hun beroep zijn blootgesteld, en vooral de beste manieren om die te voorkomen.  
 

Gepubliceerd op 14-01-2015

  134