Elektriciteit

Wat kan je doen om een accubrand te voorkomen?

Het aantal meldingen van accubranden neemt toe. Het gaat dan bijvoorbeeld om batterijen in elektrische fietsen of elektrische auto’s die ontploffen en vlam vatten tijdens het opladen. Bijkomend probleem is dat de brandweer een brand in die lithium-ionaccu’s moeilijk onder controle krijgt.

Je kunt maar beter maatregelen nemen om een brand in een accu te voorkomen, want de materiële schade kan groot zijn en het bluswerk is een serieus karwei. Om een brand in de accu van een elektrische auto te blussen bijvoorbeeld, gebruikt de brandweer al gauw zo’n 10 000 liter water. Bovendien is waakzaamheid geboden omdat de auto onder stroom kan staan.

De brandweer krijgt dus vaker te maken met dergelijke incidenten, zelfs met ontplofte powerbanks. Als de warmte zich binnenin het apparaat ophoopt en het krijgt dan bijvoorbeeld een klap te verwerken, dan kan de powerbank exploderen.

Brandpreventie: wat kan je doen om een accubrand te voorkomen?

  • Blijf bij het apparaat dat wordt opgeladen, zodat je bij een incident direct kunt ingrijpen;
  • Plaats het apparaat tijdens het opladen vlakbij een rookmelder;
  • Lees aandachtig de handleiding en informeer je over het gebruik van de juiste spanning;
  • Gebruik de oorspronkelijke opladers die bij het product zijn geleverd;
  • Stop de stekker direct in een stopcontact, dus niet in een verlengsnoer;
  • Laat een accu nooit in een lader zitten als deze lang niet is gebruikt, dit kan leiden tot oververhitting.
Accu's brengen een risico op brand en explosie met zich mee. Bedrijven die dergelijke batterijen gebruiken, doen er goed aan de risico's te analyseren en maatregelen te nemen om die in te dijken.
 

Gepubliceerd op 31-10-2017

  556