10 tips voor een milieuvriendelijker kantoor

De Vlaamse overheid heeft een voorbeeldfunctie en investeert volop in energiezuinige kantoorgebouwen, duurzame mobiliteit en duurzame aankopen. Als beheerder van enkele grote kantoorgebouwen formuleerde het agentschap Facilitair Bedrijf volgende tips voor een duurzaam en circulair facilitair management.

  1. Haal de restafvalbakjes van onder elk bureau en plaats afvalbakken en -containers op strategische plaatsen, zodat er maximaal gesorteerd wordt. Verzamel minstens papier en karton, pmd, glas én keukenafval afzonderlijk in. In sommige afdelingen kan het relevant zijn om ook andere fracties apart in te zamelen, zoals kga, piepschuim of frituurolie.
  2. Verzamel het witte kantoorpapier apart in, zodat dit opnieuw verwerkt kan worden tot hoogwaardig kantoorpapier.
  3. Plaats dispensers voor leidingwater op elke verdieping en in de vergaderzalen.
  4. Vermijd het rondsturen van papieren documenten. Promoot co-creatie van digitale documenten en digitale ondertekening.
  5. Beperk de archiefruimtes op de werkvloer en moedig centrale digitale archivering aan.
  6. Faciliteer het online-vergaderen.
  7. Plaats herbruikbare koppen en glazen bekers naast de drankautomaten.
  8. Bied geen papieren zakken, wegwerpbekers, plastic potjes en schaaltjes aan in het bedrijfsrestaurant. Gebruik herbruikbare bekers, broodjesdoeken, brooddozen en drinkflessen. Bied suiker in bulk aan, en melk in kannetjes. Vermijd individueel verpakte koekjes.
  9. Gebruik geen wegwerpborden en wegwerpbestek bij eigen evenementen.
  10. Gebruik de informatieschermen aan de coffee corners en de interne website om informatie over de duurzaamheidspolitiek van de onderneming te verspreiden.
Lees meer op senTRAL: Hoe groen is uw kantoor?

Gepubliceerd op 07-02-2020

  28