Milieu

14 vernieuwende projecten voor materialenbeheer krijgen subsidie

FDME-logoHet ‘Fonds Duurzaam Materialen- en Energiebeheer’ ondersteunt vernieuwende projecten die Vlamingen duurzamer leren omgaan met materialen en energie. De middelen voor het Fonds komen van Indaver en Sleco, een joint venture van Indaver en Sita.

Het fonds maakte vandaag de laureaten van de achtste projectoproep bekend. 14 projecten zullen steun ontvangen voor een bedrag van 147.900 euro (projecten met bovenlokale focus) of 20.000 euro (kleinschalige projecten).

De selectie van de projecten gebeurt door een onafhankelijke jury volgens de doelstellingen van het fonds: steun aan grote en kleinere projecten met oog voor innovatie, duurzaamheid en gedragsverandering, over heel Vlaanderen.

De selectie 2014

Dit zijn de projecten die dit jaar subsidie ontvangen:

Voor het eerst steunt het Fonds ook een vervolgtraject van een laureaat uit een vorige oproep: WijDelen, een online-platform uit Gent waarop buurtbewoners gratis gebruiksvoorwerpen kunnen delen, dat in 2013 laureaat was. Met een nieuwe website, een app en een ‘online community’ manager willen ze nu voor heel Vlaanderen de referentie worden voor het gedeelde gebruik van gebruiksgoederen.

Trends

Een opvallende trend onder de laureaten van dit jaar was het gebruik van nieuwe media (apps) en nieuwe technologieën (3D-printer). Daarnaast steunt het Fonds ook verschillende projecten die de mentaliteit bij jongeren willen wijzigen, door hen zelf de handen uit de mouwen te laten steken en zo zelf te laten ondervinden wat het verschil kan maken.

Op lokaal vlak steunt het Fonds projecten die buurtbewoners en inwoners die nog niet overtuigd zijn van het belang van anders consumeren, reizen, eten of verwarmen, bewijzen dat de transitie-idee praktisch haalbaar is.

Partners

Het ‘Fonds Duurzaam Materialen- en Energiebeheer’ is een samenwerking tussen Indaver, Bond Beter Leefmilieu Vlaanderen en het Actiecomité ter beveiliging van het Leefmilieu op de Linkeroever en in het Waasland (Abllo v.z.w.). Zij maken deel uit van het bestuurscomité dat de werkzaamheden van het Fonds coördineert in de schoot van de Koning Boudewijnstichting. Indaver en Sleco, een joint venture van Indaver en Sita, willen in het kader van het Fonds projecten met het oog op een duurzaam materialen- en energiebeheer ondersteunen.

 

Fonds Duurzaam Materialen- en Energiebeheer

 

Gepubliceerd op 15-05-2014

  338