20 oktober is 'Internationale Repareerdag'

Als het van ‘Netwerk Bewust Verbruiken’ afhangt, wordt repareren in plaats van weggooien het nieuwe normaal. Met de ‘Internationale Repareerdag’ op 20 oktober a.s. wil de organisatie die trend uitlichten en versterken.
 
Te veel kapotte spullen belanden op de afvalberg, niet alleen omdat de kwaliteit van producten achteruitgaat maar ook omdat consumenten steeds meer producten gaan beschouwen als verbruiksgoederen die snel vervangen kunnen worden.

‘Netwerk Bewust Verbruiken’ is een organisatie die mensen wil inspireren en activeren tot een eenvoudige en duurzame levensstijl. Zij promoot vooral de kansen van delen, repareren en hergebruik. In samenwerking met Cera worden delen en repareren ook ingezet als middel tot een sociaal inclusieve economie.

Eva van Velzen van Netwerk Bewust Verbruiken: “De burgerbeweging rond repareren haalt het herstellen van kapotte spullen uit de schaduw en helpt de wegwerpmentaliteit te keren. In de vele Repair Cafés, deelpunten en herstelplaatsen die overal opduiken, kunnen we opnieuw leren hoe we onze spullen langer kunnen doen meegaan.” De organisatie Repair Together berekende dat alle Repair Cafés in België samen sinds hun ontstaan in 2012 al meer dan 500 ton kapotte spullen van de afvalberg hebben gered. Wereldwijd zijn er al meer dan 1.600 vaste Repair Cafés, verspreid over 33 landen.
‘Recht op Repareren’
Het thema van de Internationale Repareerdag is dit jaar ‘Recht op Repareren’. Naast de noodzakelijke mentaliteitswijziging bij gebruikers zijn er immers nog andere obstakels om spullen langer te kunnen gebruiken. Vaak zijn wisselstukken niet meer beschikbaar, kunnen apparaten niet meer gerepareerd worden door een ontoegankelijke constructie, of is het prijsverschil tussen een reparatie en een nieuw product te klein, of zijn er geen gespecialiseerde reparateurs meer te vinden. Een Benelux-studie van VITO concludeerde dat de consument drie criteria nodig heeft om te weten of een toestel repareerbaar is: informatievoorziening, een geschikt productontwerp en hersteldiensten aangeboden door de fabrikant.
Het Grote Repareeronderzoek

Met de steun van Vlaanderen Circulair lanceert Netwerk Bewust Verbruiken nu een grootschalig actie-onderzoek over repareerbaarheid. De organisatie gaat twee jaar lang samen met reparateurs, gebruikers, producenten en beleidsmakers op zoek naar de drempels en hefbomen op vlak van repareerbaarheid. Het doel is om aanbevelingen te formuleren over hoe we kunnen komen tot duurzame producten met een lagere milieu-impact.

Wie wil bijdragen aan dit onderzoek kan inschrijven op de website www.bewustverbruiken.be

Gepubliceerd op 17-10-2018

  166