30.000 extra laadpalen in Vlaanderen

 

Het departement Mobiliteit en Openbare Werken heeft het ‘Clean Power for Transport’-project overgenomen van het departement Omgeving. Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken Lydia Peeters maakte in de parlementaire commissie van 18 juni haar ambities bekend voor de uitrol van laadpalen in Vlaanderen. Ze mikt op 6.000 extra laadpalen per jaar voor de komende vijf jaar, of 30.000 bijkomende laadpalen in deze legislatuur.

 

“Ik ben mij ervan bewust dat dit ambitieuze cijfers zijn. Mijn kabinet zal in gesprek gaan met de voornaamste stakeholders om te voorzien in deze uitrol. Als voormalig minister van Energie ben ik nog steeds een grote voorstander van de vergroening van het wagenpark. Deze streefcijfers kunnen de Vlaming aanzetten om te kiezen voor een elektrische auto,” aldus Lydia Peeters.

Snelwegparkings

Op korte termijn zullen snelwegparkings voorzien worden van snellaadinfrastructuur, zodat ook het internationaal personenverkeer, dat doorgaans al meer gevorderd is in de elektrificatie, in Vlaanderen kan bijladen. Minister Peeters: “In de nabije toekomst moeten we zorgen dat er langs onze autosnelwegen snel opgeladen kan worden. Zo kunnen we zorgen voor een verdere stimulans op het Vlaamse wagenpark te vergroenen.“

De Lijn

Maar ook De Lijn is bezig met de elektrificatie van haar bussenvloot; daarvoor is aangepaste laadinfrastructuur nodig. Dat gaat gepaard met grote investeringen, maar de laadinfrastructuur van De Lijn zou ook kansen kunnen bieden voor andere busvervoerders om over te schakelen op elektrische voertuigen. De minister stelt voor om deze specifieke infrastructuur ook ter beschikking stellen van andere bussen en  transporteurs in lichte vracht en/of korte afstand.


Auteur: Joris De Vroey

Gepubliceerd op 19-06-2020

  28