Kunststoffabrikanten gaan plastic afvalstroom helpen opruimen

Bijna dertig internationale bedrijven, voornamelijk kunststofproducenten, kondigen een ‘Alliance to End Plastic Waste’ aan, die zal helpen voorkomen dat er nog meer plastic afval in het milieu belandt. Ze beloven daarvoor 1 miljard euro te gaan investeren.

De inspanningen zullen in de eerste plaats gebeuren in landen waar het meeste kunststofafval via de rivieren in zee stroomt, zoals Vietnam, de Filipijnen, China, Indonesië en Thailand. De alliantie gaat daar mee investeren in een grote schoonmaak van de meest vervuilde rivieren. Ze zal meehelpen om infrastructuur op te zetten om afval te verzamelen, te beheren en te recycleren, alles ook met nieuwe technologie op grote schaal. De bedrijven willen ook meewerken aan de vorming van lokale overheidsmensen en gemeenschappen, samen met de milieuorganisatie van de Verenigde Naties. De alliantie zal verder samenwerken met ngo’s en onderzoeksinstellingen.

Over vijf jaar zouden de investeringen nog uitbreiden naar 1,5 miljard euro, waarvan een deel van andere partners zal komen.

Bij de leden van de Alliance to End Plastic Waste zitten grote bedrijven als BASF, Covestro, Dow, DSM, ExxonMobil, Henkel, Shell, Suez, Total en Veolia.

Kritiek

Veel positieve reacties oogsten zij niet buiten hun eigen sector. De meeste kritiek op het initiatief gaat over het gebrek aan aanpak aan de bron. De producenten zijn niet van plan om minder plastic op de markt te brengen. “Het is interessant om vast te stellen dat de industrie eindelijk erkent dat er een probleem is met plastic. Maar dit initiatief doet er niets aan om het probleem aan de bron aan te pakken: de gigantische productie van 400 miljoen ton plastic per jaar. Als je het afvalprobleem wil oplossen, moet je voorkomen nog meer plastic te produceren,” aldus reageert Recycling Netwerk Benelux, de ngo achter de Statiegeldalliantie die lokale besturen, organisaties en bedrijven in België en Nederland bij elkaar heeft gebracht om te ijveren voor statiegeld op onder meer plastic drankverpakkingen. Greenpeace van zijn kant spreekt van een poging van de industrie om alles bij het oude te laten.

 

(Bron: De Standaard, 17 januari 2019)

  198