Milieu

Ambitieus warmtenetproject krijgt eerste duurzaamheidsprijs van de Antwerpse haven

Ecluse -netwerkHet project ‘Ecluse’ gaat vanaf volgend jaar de energievoorziening van verschillende chemische bedrijven in de Waaslandhaven vervangen door een warmtenet dat gevoed wordt door installaties van Indaver en Sleco. Gisteren werd dit project door de Antwerpse havengemeenschap bekroond met haar eerste ‘Sustainability Award’.

Eenmaal het warmtenetwerk van Ecluse op volle kracht draait, zal het één van de grootste industriële warmteclusters in Europa zijn. Het kan dan 10% opleveren van alle groene warmte die in Vlaanderen geproduceerd wordt, en zal dus een belangrijke bijdrage leveren aan de doelstellingen die België moet halen in het kader van het klimaatverdrag van Parijs.

Goed voor 50 windturbines

Verschillende grootschalige chemische bedrijven in de Antwerpse haven halen hun energie grotendeels uit aardgas. Die bron wil het Ecluse-project vervangen door een warmtenet. De energie daarvoor zal worden geproduceerd in de ‘waste-to-energy’ installaties van afvalverwerker Indaver en zijn joint venture Sleco. Infrax zal het stoomnetwerk aanleggen doorheen de haven. Zes verbrandingsinstallaties zullen stoom produceren voor een maximaal vermogen van ongeveer 250 MW. Dat levert op jaarbasis een CO2-besparing van 100.000 ton op. Dat is evenveel als de CO2-reductie van 50 windturbines van 2,3 MW.

Het netwerk werd zo ontworpen dat het op termijn nog kan groeien en voor een CO2-reductie kan zorgen die gelijk is aan de reductie van 100 windturbines.

Eens het stoomnetwerk operationeel is, zal de stoom zoveel mogelijk rechtstreeks geleverd worden aan de industrie via het warmtenetwerk, wat veel energie-efficiënter is dan in de vorm van elektriciteit. Dit moet ook een bijdrage leveren tot de verankering van de chemische industrie in de haven. Essenscia ondersteunt dus ook het Ecluse-warmtenetwerk.

Award van de haven

De contracten met de aannemer en de afnemers in de Waaslandhaven zijn amper twee maanden geleden getekend, en gisteren viel Ecluse al de eerste ‘Sustainability Award’ van de Antwerpse haven te beurt. Dit initiatief van het Havenbedrijf, de Maatschappij Linkerscheldeoever en VOKA-Alfaport wil voortaan om de twee jaar een project belonen dat bijdraagt aan de transitie naar een duurzame haven.

Een jury onder leiding van havenschepen Marc Van Peel en de provinciegouverneurs van Oost-Vlaanderen en Antwerpen koos vier laureaten uit twintig kandidaten. De andere drie waren projecten van Gyproc (producent van gipskartonplaten), BASF Antwerpen en Qpinch (recuperatie van restwarmte). Uit die vier kozen een vakjury en een internetpoll gezamenlijk de uiteindelijke winnaar, die dus het ambitieuze warmtenet geworden is.

“Duurzaamheid heeft in de haven van Antwerpen verschillende gezichten. Met deze award willen we mensen aanmoedigen om die te ontdekken en bovendien kunnen ze een inspiratiebron zijn voor andere bedrijven in en rond het havengebied,” zei de havenschepen bij de uitreiking. “We zijn er zeer trots op dat we Ecluse met verschillende partners kunnen realiseren en dat we mee kunnen bouwen aan een duurzamere samenleving,” aldus Paul Verbeeck, de voorzitter van de raad van bestuurder van Ecluse.

Gepubliceerd op 17-11-2016

  209