Milieu

Antwerpen krijgt tweede 'citizen science' project om luchtverontreiniging te meten

In Antwerpen is het ‘citizen scienceproject’ “CurieuzeNeuzen” gelanceerd. Het project wil de luchtkwaliteit in de hele stad nauwkeurig in kaart brengen.

Curieuze Neuzen -HSEHet initiatief gaat uit van de ‘Ringland Academie’ (onderdeel van de burgerbeweging Ringland), en wordt wetenschappelijk begeleid door professor dr. ir. Filip Meysman, specialist milieuchemie van het departement Analytische Milieu- en Geochemie van de VUB. Ook professor dr. ir. Roeland Samson, specialist luchtverontreiniging in het Laboratorium voor Milieu en Stedelijke Ecologie van de Universiteit Antwerpen verleent zijn medewerking. Samson was ook de man achter het onderzoek naar de verspreiding van fijn stof, dat twee jaar geleden in Antwerpen uitgevoerd werd met behulp van aardbeiplantjes die burgers op hun vensterbank zetten, en nadien werden ingezameld om de stofdeeltjes in de blaadjes te onderzoeken.

1.000 meetpunten bij inwoners

Voor dit tweede ‘citizen science’ project konden duizend inwoners van Antwerpen, maar ook verenigingen, scholen en bedrijven, zich aanmelden om mee te doen. De deelnemers hangen aan hun raam meetsensoren voor NO2, een belangrijke indicatie voor luchtverontreiniging door het verkeer. De meetapparatuur bestaat uit een eenvoudig gevelpaneeltje om aan de buitenkant van het raam op de eerste verdieping te bevestigen, waarin enkele buisjes zijn verwerkt die het lokale stikstof in de lucht opvangen met behulp van een vloeistof. Ook het fijn stof dat verzameld werd op de uithangborden wordt na afloop via stofdoekjes verzameld en aan de onderzoeksanalyses toegevoegd.

Dat dit soort meting op zo’n grote schaal wordt uitgevoerd zou een Europese primeur zijn. De eigenlijke metingen gebeuren van 30 april tot 28 mei. Na het openen van de inschrijvingen was de respons veel groter dan verwacht, zodat de organisatoren de meetpunten mooi verspreid over de stad zullen kunnen selecteren uit bijna het dubbele aantal kandidaten.

(VMx)

 

 

Gepubliceerd op 31-03-2016

  374