Milieu

Antwerps proefproject met ledverlichting voor autowegen wordt uitgebreid

Ledverlichting -autowegen -MobimixHet Agentschap Wegen en Verkeer breidt een proefproject met ledverlichting voor autowegen uit op een deel van de Antwerpse ring. 

Een dik jaar geleden startte het Agentschap Wegen en Verkeer een proef met 21 ledverlichtingstoestellen over een afstand van 500 meter op de A12 in Stabroek. Het proefproject zal vijf jaar duren en op regelmatige tijdstippen parameters registreren zoals energieverbruik en lichtsterkte. Dat gebeurt onder toezicht van een geaccrediteerd labo.

Bedoeling is een profiel op te bouwen van verschillende types ledverlichting op autowegen, aan de hand van lichtprestaties, energieverbruik, levensduur, betrouwbaarheid, onderhoud, beheer en terugverdientijd van de investering. 

Na veertien maanden zijn de eerste resultaten van het proefproject positief bevonden. Daarom werd beslist om het project uit te breiden, zodat Wegen en Verkeer de effecten voor een langer traject van ledverlichting kan bestuderen. Er komen extra ledverlichtingstoestellen langs de Antwerpse ring en de E17 ter hoogte van het knooppunt Antwerpen-West. Die locatie is gekozen omdat het een bochtig tracé is.

Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken Weyts ziet nog een extra voordeel naast de energiebesparing. Volgens hem is ledverlichting ook veiliger.

 

(bron: Mobimix)

Gepubliceerd op 26-02-2016

  207