Milieu

Bedrijven kunnen hun zonnepanelen delen

 Waarom investeren Vlaamse bedrijven steeds minder in zonnepanelen? Minister Tommelein wil de investering interessanter maken voor minder energie-intensieve bedrijven.

Het aantal PV-installaties in de particuliere markt groeit opnieuw aan, na de terugval toen de subsidies werden afgeschaft. Er liggen nu meer dan 250.000 zonnepaneleninstallaties op de daken van Vlaamse huizen, meldde minister van Energie Bart Tommelein. Alleen in 2016 kwamen er tot eind juli al 10.698 installaties bij.

De vraag van bedrijven en overheid stagneert evenwel, en het aantal zeer grote installaties liep terug in vergelijking met de eerste helft van 2015. En dat maakt het moeilijker om de doelstellingen voor hernieuwbare energie te halen, weet ook Tommelein.

Subsidies onzeker

Volgens Bram Claeys van ODE is de reden een gebrek aan vertrouwen in de regelgeving. “Bedrijven hebben deze subsidie nodig om de investeringen terug te verdienen, maar worden om de zes maanden geconfronteerd met een herziening van de steun,” verklaart hij in De Standaard. “Bedrijven moeten de opbrengst van hun zonnepanelen op de elektriciteitsmarkt aanbieden, en de prijs is afhankelijk van de groothandelsprijs, die veel lager is dan de besparing die particulieren met hun PV-installaties maken dankzij de terugdraaiende meter.”

Oplossingen

Minister Tommelein denkt dat ondernemingen wel degelijk nog in zonne-energie willen investeren, op voorwaarde dat ze het grootste deel van de stroomproductie zelf kunnen verbruiken. Daarom is deze investering het meest interessant voor energie-intensieve bedrijven. Om de minder energie-intensieve bedrijven over de streep te trekken heeft de minister een voorstel van ‘zonnedelen’ uitgewerkt. Daarmee kan een bedrijf voortaan zonnestroom die het zelf niet verbruikt kwijt aan werknemers, klanten of buren.

Bij overheidsinstellingen speelde een andere drempel. Omdat voor veel overheidsinstellingen hun vrijstelling van de grondbelasting in het gedrang kwam als ze een PV-installatie plaatsten, zagen ze hier van af. Die regelgeving heeft de Vlaamse regering vorige maand aangepast.

Gepubliceerd op 10-11-2016

  306