Belgische ministers gaan de energiefactuur vereenvoudigen

 Federaal minister van Consumenten Kris Peeters, Vlaams minister van Energie Bart Tommelein, Marie-Christine Marghem (federaal minister van Energie), Jean-Luc Crucke en Céline Fremault (respectievelijk energieminister van Wollonië en Brussel) slaan de handen in elkaar om de energiefactuur te vereenvoudigen.

Vandaag is de energiefactuur voor vele consumenten een onbegrijpelijk kluwen. De ministers willen dat veranderen. Elke factuur zal in de toekomst dezelfde rubrieken bevatten, om het even van welke leverancier ze komt. De consument moet heel snel de belangrijkste gegevens zoals verbruik en kostprijs kunnen terugvinden.

Stimulans om energie te besparen

Door de factuur te vereenvoudigen willen de ministers ervoor zorgen dat iedereen duidelijke informatie krijgt over:

  • hoeveel energie verbruikt werd
  • hoe groen die energie is
  • welk contract men heeft en hoe lang het nog loopt
  • hoe de factuur precies opgesplitst is over energieprijs, netkost en diverse taksen en bijdragen

Wie nog meer gedetailleerde info wil, zal die kunnen opvragen op een online webportaal, of op aanvraag gratis op papier.

Vlaams minister van Energie Tommelein: "Als mensen zich bewust zijn van hoe hun energiefactuur in elkaar zit, kan dat een extra stimulans zijn om energie te besparen en zo de factuur omlaag te krijgen. Daarom zal op elke factuur staan dat je terecht kan bij het Energiehuis van je gemeente voor alle vragen over energiebesparingt. Ook de gegevens van de regulator worden vermeld, om je contract te kunnen vergelijken met andere leveranciers. En de Ombudsdienst krijgt eveneens een plek op de factuur, zo weet iedereen waar hij of zij terecht kan als er problemen zijn."

Gepubliceerd op 19-10-2018

  213