Burgerinitiatief investeert in lokale energieprojecten

 Vandaag start de realisatie van een pilootproject van burgerinitiatief HagelandStroomt. 146 zonnepanelen worden geïnstalleerd op het dak van een gemeentelijk ontmoetingscentrum in Zichem, goed voor een verwachte jaarlijkse productie van 36.000 kWh. Het project wordt voor het grootste gedeelte gefinancieerd door burgers uit Scherpenheuvel-Zichem, en wordt binnenkort uitgebreid met een laadpaal en de aankoop van een elektrische deelwagen.

Dit burgerinitiatief kadert in de campage ‘Stroomversnellers’ die nog door minister Tommelein gelanceerd werd. Om een startkapitaal van 22.924 euro van de Vlaamse overheid te krijgen had het project de steun nodig van 191 burgers. 212 burgers hebben uiteindelijk het project gesteund. Voor het benodigde kapitaal van 40.000 euro via 160 aandelen konden eveneens voldoende geïnteresseerde burgers gevonden worden.

HagelandStroomt wordt nu door de Vlaamse minister van Energie naar voor geschoven als een voorbeeld, een bewijs dat burgers met veel zin en overtuiging willen meebouwen aan lokale energieprojecten. Voor het gemeentebestuur past het project past perfect in de doelstellingen van de Burgemeestersconvenant.

Gepubliceerd op 03-05-2019

  77