ByeByeGrass: weg met eentonige groene woestijnen

Op dinsdag 26 maart 2019 wordt de ByeByeGrass-campagne gelanceerd. Het doel van deze campagne is de talloze gazons bij private tuinen, bedrijfsterreinen en publieke parken, die vanuit ecologisch oogpunt nauwelijks bijdragen in de strijd tegen klimaatopwarming en tegen de teloorgang van biodiversiteit, te laten evolueren of her in te richten tot natuurlijke vegetatie.Klimaatverandering zorgt nu al voor extreme droogte met mislukte oogsten en verdorde tuinen. Omdat België te weinig onverharde ruimte en te veel beton heeft, leidt meer neerslag al snel tot overstromingen. Bovendien zorgt een te kort aan natuur voor een schrale biodiversiteit. Verlies van dieren- en plantenleven weegt niet alleen op de voedselproductie, maar betekent ook de teloorgang van schoonheid die we als mens nodig hebben om gelukkig te zijn. Het is niet voor niets dat wetenschappers aan de alarmbel trekken over klimaatverandering en een verlies aan biodiversiteit. Natuur is onze beste bondgenoot tegen klimaatverandering en voor klimaatadaptatie. Bomen verkoelen, bomen en graslanden slaan CO2 op, kleine landschapselementen bieden beschutting aan dieren die het nodig hebben.

Het enige duurzame beschermingsmechanisme dat bestaat tegen een natuurfenomeen is de natuur zelf. Hoe robuuster de natuur, hoe beter ze de mensheid kan beschermen tegen extreme weersomstandigheden. In de natuur bestaat een successie. In onze streken evolueert kale grond of gras automatisch naar bloemen en planten, die evolueren dan weer naar struiken, en die evolueren uiteindelijk tot bos. De goedkoopste manier om België klimaatrobuust te maken is door de natuur, waar het kan, volwassen te laten worden. Bomen zijn de allerbeste bescherming, ze zouden zelfs onze enige redding kunnen zijn.

België bestaat uit bijna 10% privé tuin en terrein, minstens nog eens zoveel is openbaar groen. Minder maaien is de simpelste manier om een positieve impact te hebben op de biodiversiteit en de waterrekening. Maaien mag niet meer dan één keer per maand. Langer gras maakt diepere wortels waardoor het gras steviger wordt, minder snel afsterft en het niet langer moet besproeien. Dit bespaart geld en energie. Een stapje verder is de buitenste strook van gazon te laten groeien. Een bloemenweide zaaien kost wat meer moeite maar je krijgt een kleurenspektakel het hele jaar en prachtige vlinders. Meer vaste planten zetten is minder maaiwerk en mooier. Bomen planten is het allerbeste wat kan gedaan worden. Bomen zijn de beste airco, filteren fijn stof en geven schaduw tijdens de voorspelde hittegolven. Met noten- en fruitbomen krijg je er gratis voedsel bij.

Ook lokale besturen kunnen meer kleur in steden aanbrengen door bloemen en bloeiende planten op straat. Gebruik daarom de ByeByeGrass-voorbeeldbrief om je lokale bestuur hierover aan te schrijven.

Lees alles over de campagne ByeByeGrass.

Gepubliceerd op 25-03-2019

  186