Cesar-tool: hulp bij circulaire ambities

Welke opportuniteiten zijn er in mijn bedrijf voor circulair ondernemen? Welke strategieën pas ik toe? Welke verdienmodellen onderzoeken we? Wat met recycleerbare materialen en secundaire grondstoffen? Sirris, het collectief centrum van en voor de technologische industrie, ontwikkelde de Cesar-tool die bedrijven helpt om keuzes te maken bij het opzetten en verder uitbouwen van circulair ondernemen. De tool is bestemd voor alle organisaties die impact hebben op een fysiek product.

Er wordt heel veel gesproken over circulaire economie, maar er zijn ook veel vragen over de concrete aanpak. Veel van die vragen werden al eens door andere bedrijven gesteld, onderzocht of opgelost. De Cesar-tool maakt de verworven kennis, inzichten en beproefde methoden breed toegankelijk. De tool zal geen pasklare antwoorden bieden, maar kan iedereen hefbomen en kansen aanreiken die leiden tot vervolgstappen richting een meer circulaire economie.

De tool is bestemd voor maakbedrijven, maar ook voor productontwerpers en dienstverleners in productonderhoud en herstelling, ontmanteling en recycling.
Zowel bedrijven die circulair ondernemen willen exploreren als bedrijven die al heel wat stappen gezet hebben, krijgen tips & tricks op maat.

De Cesar-tool werd ontwikkeld door Sirris in samenwerking met Agoria en de OVAM en met steun van het Agentschap Innoveren & Ondernemen (VLAIO) via het AFVALorisatie-project.

Filmpje (38 sec)
De tool

Zie ook op senTRAL:


Auteur: Katrien Bortier

Gepubliceerd op 15-09-2020

  33