Milieu

Check uw dak!

Banner -zonnekaart

Na de afbouw van de subsidies en de forse terugval van de PV-markt heeft het jaren geduurd vooraleer een energieminister de Vlaming opnieuw kon verleiden tot investeren in een zonnedak. Minister Tommelein en het Vlaams Energieagentschap lijken nu eindelijk een doorbraak mogelijk te maken. De “Zonnekaart”-tool die de Vlaamse regering deze week lanceerde trok meteen zoveel aandacht dat de server de vraag niet kon volgen.

De webtool werkt vlot en intuïtief, en richt zich zowel op bedrijven als particulieren. De ‘Zonnekaart’ werd ontwikkeld door het Vlaams Energieagentschap (VEA) en moet zoveel mogelijk mensen, bedrijven, verenigingen, scholen, overheden en andere organisaties die een gebouw of dak ter beschikking hebben, overtuigen om te investeren in fotovoltaïsche of thermische zonne-energie. VEA analyseerde nauwkeurige hoogtemetingen om de oppervlakte, oriëntatie en hellingshoek van meer dan 2,5 miljoen Vlaamse daken te bepalen. Door dit te combineren met gedetailleerde informatie van het KMI kregen al die daken een score, gebaseerd op de hoeveelheid zonlicht en schaduw.

Minister Tommelein: “Met onze Vlaamse zonnekaart kan elke Vlaming zien hoe goed zijn of haar dak scoort voor zonne-energie, en hoeveel een installatie zou kosten en zou opbrengen. Uit onderzoek blijkt dat wie nog niet investeerde in zonne-energie, vooral twijfels heeft over de mogelijke kostprijs en de geschiktheid van het dak. Zonne-energie is niet duur meer en is vooral winstgevend. Bovendien zijn de meeste daken geschikt. Dat kan iedereen nu met eigen ogen vaststellen.”

Diverse profielen

Alles, tot en met het kleinste Vlaamse dak, is snel terug te vinden op de kaart. De mogelijke energieopbrengst wordt in concrete cijfers gepresenteerd, de meest geschikte delen van elk dak worden aangegeven, en de tool laat toe om parameters te individualiseren. Zo kunnen bedrijven bijvoorbeeld hun verbruiksprofiel aanpassen of zelf aangeven hoeveel dakoppervlakte ze optimaal vinden voor hun elektriciteitsproductie. Omdat de zonnekaart niet tot gezinnen beperkt is, zijn er ook profielen voor grote verbruikers in de toepassing geïntegreerd.

Zonnekaart -Motstraat -hesw

Voor elk adres laat de kaart zien of het dak ‘ideaal’, ‘bruikbaar’ of ‘beperkt tot niet bruikbaar’ is voor de plaatsing van zonnepanelen en/of een zonneboiler. Voor een ideaal of bruikbaar dak berekent de tool de kostprijs en de terugverdientijd van zonnepanelen en een zonneboiler, en ook de jaarlijkse besparingen op energiekosten en CO2-uitstoot. Er wordt ook een eerste inschatting gemaakt van het aantal te installeren zonnepanelen en van de plaats op het dak waar de zonnewinst het grootst is.

Er werden zijn ook een FAQ-pagina en een lijst met installatiebedrijven aan toegevoegd.

Onmiddellijk succes

Op de eerste dag lag de website al meteen plat, wat de energieke Vlaamse minister zeer optimistisch stemde. “Blijkbaar zijn de mensen erg nieuwsgierig geworden, wat me alleen maar verheugt. Blijkbaar zaten de mensen op deze tool te wachten.” Wie het systeem wil uittesten moet dus misschien even geduld oefenen.

www.energiesparen.be/zonnekaart

Meer informatie:

Met welke data kwam de zonnekaart tot stand?

Gepubliceerd op 22-03-2017

  357