Circulaire economie: schoonmaken met bosbacteriën

De Vlaamse bio-tech-kmo BioOrg ontwikkelde een technologie die schoonmaken zonder water mogelijk maakt. De technologie is gebaseerd op goede bacteriën uit het bos die stof en vuil verwerken. Bij heel wat bedrijven en overheidsorganisaties zijn de verstuivers niet meer weg te denken, maar de producten liggen nu ook in de winkelrekken voor particulieren.

Vanuit een zoektocht naar alternatieven voor zware chemicaliën, kwam het bedrijf op het spoor van goede bacteriën uit het bos. Ze bleken niet alleen goed voor het zuiveren van installaties, maar ook voor het binnenklimaat. Het bedrijf ontwikkelde aanvankelijk een format voor schoonmaakbedrijven: een alternatief systeem om heel de schoonmaak te sturen. Gebouwen werden van een grijze betonnen woestijn veranderd in een zuiverend ecosysteem. Sinds kort ligt er ook een poetsproduct van BioOrg in de BioPlanet-winkels.

De gezonde bacteriën die BioOrg gebruikt, bestaan uit tien verschillende soorten. De bacteriën zijn gespecialiseerd in het zuiveren van verschillende organische polluenten (fijnstof, VOC’s en allergenen) en in het losweken van kleeflagen die zichtbare vervuiling vasthouden. Ze zetten de geconsumeerde vervuiling om in energie om zich voort te planten en laten bij dit proces geen restvervuiling achter. De populatie houdt zichzelf in stand doordat telkens opnieuw met dezelfde bacteriën gepoetst wordt. Een volledig natuurlijk en circulair proces van schoonmaak en zuivering.

Op termijn zouden er nog meer soorten bacteriën kunnen worden toegevoegd. De natuur is immers de grootste inspiratiebron. Die bacteriën zijn daar al miljoenen jaren werkzaam. Steeds meer wordt de kracht ervan ontdekt, ook voor het lichaam (bv. recent onderzoek naar de invloed van bacteriën in onze darmen op de werking van de hersenen).

De technologie werd recent door verschillende Internationale patenten beschermd.

Gepubliceerd op 01-08-2019

  85