Milieu

Climate Launchpad Competition 2018

 Deze internationale wedstrijd voor innovatieve cleantech- en klimaat-ideeën wordt in meer dan dertig landen tegelijk georganiseerd. Voor Belgische en Luxemburgse deelnemers is VITO de coördinator, intussen al het vierde jaar op rij.


Wie een innovatief of gedurfd idee heeft om de klimaatverandering aan te pakken en dit graag in actie wil omzetten, of er misschien een eigen zaak mee wil uitbouwen, krijgt met deze competitie een mooie kans. Climate Launch Pad 2018 is wereldwijd de grootste wedstrijd voor innovatieve cleantech-ideeën, verzekert VITO. Er zijn deelnemers uit meer dan 40 landen. Alle inzendingen worden beoordeeld op basis van deze criteria: duurzaamheid, impact op klimaatverandering, groeipotentieel, vaardigheden en enthousiasme.


De wedstrijd is vooral bedoeld voor onderzoekers in deze domeinen die dromen van een eigen zaak. Ook studenten of (jonge) ondernemers en starters komen in aanmerking.

VITO zal de Belgische deelnemers selecteren. Dat gebeurt onder meer met een tweedaagse ‘business bootcamp’  op 4 en 5 juni a.s., en een reeks coaching-sessies waarmee de deelnemers worden voorbereid op de landenfinale. Daar moeten ze hun businessplan voorstellen aan een professionele jury. De drie finalisten van elk land nemen deel aan de finale die in november in Edinburgh zal plaatsvinden. In de halve finale zullen tien teams geselecteerd worden die mogen deelnemen aan het ‘Climate-KIC Accelerator’ programma, een ‘real-life business school’ gericht op het ontwikkelen en commercialiseren van cleantech-start-ups. De uiteindelijke winnaar van de finale ontvangt een geldprijs van 10.000 euro, de  tweede krijgt 5.000 euro en het idee met de derde plaats is goed voor 2.500 euro.

Deadline voor de inschrijvingen is 14 mei 2018.

Contactpersonen bij VITO zijn Johan Geysen en Stef Denayer.

Gepubliceerd op 22-03-2018

  257