Covid-19: eenmalig of herbruikbaar cateringmateriaal?

Cateringmateriaal voor eenmalig gebruik wordt in deze tijden extra aangeprezen, maar OVAM benadrukt dat de argumentatie dat deze producten hygiënischer en veiliger zijn, niet klopt. Ongeacht het gebruik van glas, herbruikbaar of eenmalig cateringmateriaal is er risico op besmetting als de aanbevelingen voor persoonlijke hygiëne en reinigen en desinfecteren van oppervlakken en voorwerpen niet gerespecteerd worden.

Herbruikbaar = veilig

OVAM geeft de volgende tips bij gebruik van cateringmaterialen:

  • was regelmatig en grondig de handen, ook na elk contact met oppervlakken en materialen die anderen aanraken;
  • afwassen in de machine heeft de voorkeur boven afwassen met de hand. Bij machinaal afwassen is de temperatuur van het water hoger (minimum 60°C) en is er een langere contacttijd met het water en detergenten. Het drogen gebeurt dan ook contactloos. Bij het afwassen met de hand is het belangrijk om zo heet mogelijk water en detergent te gebruiken;
  • hou afwaswater proper en vervang het regelmatig;
  • gebruik steeds voldoende detergent (volgens de aanbevelingen van de producent);
  • laat de cateringmaterialen voldoende lang weken in het water met detergent;
  • spoel na met drinkbaar water;
  • gebruik een afwasbak voor het afwassen en een andere afwasbak voor het naspoelen;
  • laat de cateringmaterialen goed uitlekken en drogen op een propere plek voor u ze opnieuw gebruikt;
  • droog bij voorkeur niet af met een handdoek. Als dit toch niet te vermijden is, zorg er dan voor dat u zo vaak als nodig een propere handdoek neemt. Was de handdoeken steeds na gebruik (minimum 60°). Laat ze niet drogen om opnieuw te gebruiken;
  • was uw handen voor u het gewassen cateringmateriaal gebruikt;
  • zorg steeds voor een propere werkplek. Een regelmatige desinfectie of reiniging met zeep en warm water van oppervlakken en voorwerpen is zeer effectief tegen Covid-19.

Extra informatie:

Zie ook op senTRAL: Milieuchecklist afvalpreventie


Auteur: Katrien Bortier

Gepubliceerd op 16-06-2020

  27