COVID-19: er is een apart formulier voor zakenreizigers

 Gaat uw werknemer om professionele redenen naar het buitenland? Dan moet die op voorhand het formulier “Business Travel Abroad” invullen.
 
 

Werknemers die terugkeren uit het buitenland na verblijf van 48 uur of meer in een “rode zone”, moeten een Passenger Locator Form (PLF) invullen. De antwoorden op de zelfevaluatie-vragenlijst vormen een geautomatiseerde risicoanalyse met een berekende score. Op basis daarvan wordt beslist tot het al of niet opleggen van een quarantaine. Doorgaans is het resultaat dat deze werknemers verplicht in quarantaine moeten, met ook twee maal een PCR-test.

Professionele reizigers

Voor professionele reizen (van zowel inwoners als niet-inwoners)  geldt een aangepaste score. Hiervoor moet er wel een certificaatnummer ingegeven worden. Dit nummer wordt gegenereerd via een ingevuld Business Travel Abroad (BTA)-formulier. Dit formulier moet ingevuld worden vóór het vertrek van de betrokken medewerker.

Het BTA-formulier kan niet gebruikt worden voor reizen naar ons land van niet-inwoners van België met een tijdelijke of permanente tewerkstelling in ons land, zelfs niet in essentiële sectoren of kritische functies.

Een werknemer die om professionele redenen reist, maar niet beschikt over een geldig certificaatnummer volgens bovenstaande procedure, valt onder de regeling van niet-professionele reizen, met verplichte quarantaine.

 

Auteur: Edelhart Kempeneers

Gepubliceerd op 14-01-2021

  14