COVID-19 maakt plastic verpakkingen niet onmisbaarBij de maatregelen tegen COVID-19 wordt heel vaak plastic voor eenmalig gebruik ingezet, vanuit hygiënische overwegingen. Maar herbruikbare materialen zijn even veilig, bevestigen meer dan honderd gezondheidsexperts.
 

De coronacrisis heeft het streven naar minder kunststofafval flink parten gespeeld. Supermarkten en voedingswinkels gebruiken weer meer eenmalige plastic verpakkingen om hygiënische redenen, en om klanten en personeel te beschermen tegen besmetting met het coronavirus.

Gezondheidsexperts van over de hele wereld zijn het er echter over eens dat herbruikbare materialen even veilig kunnen worden gebruikt tijdens de covid-19-pandemie. Zo’n 120 wetenschappers, academici en artsen uit 18 landen hebben samen met Greenpeace USA en milieuorganisatie Upstream een verklaring ondertekend om consumenten gerust te stellen over het gebruik van herbruikbare producten zoals bekers en glazen. Zij  stellen dat basishygiëne volstaat om alles proper te maken. Ontsmettingsmiddelen voor huishoudelijk gebruik effectief zijn gebleken bij het desinfecteren van harde oppervlakken, zoals servies en herbruikbare bekers.

De artsen zeggen wel dat kunststof onmisbaar is geworden voor de zorgsector, maar er is een groot verschil tussen beschermend materiaal voor zorgpersoneel en plastic verpakking voor voedsel en andere goederen. De experts stellen dat de plasticindustrie deze gezondheidscrisis inroept om plastic voor eenmalig gebruik weer acceptabel te maken. Op zichzelf is er niets intrinsiek hygiënisch aan kunststoffen: ziekteverwekkende bacteriën en virussen gedijen er net zo goed als ergens anders. Een onderzoek vermeld in het ‘New England Medical Journal’ concludeerde dat het coronavirus twee tot drie dagen op plastic oppervlakken overleeft, en slechts 24 uur op karton.

Groenten, fruit en andere voedingsmiddelen moeten altijd grondig gewassen worden voor consumptie, ongeacht of ze los of in plastic verpakt werden verkocht.

(foto: Unsplash - Engin Akyurt)


Auteur: Joris De Vroey

Gepubliceerd op 24-06-2020

  131