Milieu

De laatste milieuDirect

Cover 14006

Na veertien jaargangen valt deze maand de allerlaatste milieuDirect bij de abonnees in de bus. Bij de start, zoveel jaren geleden, deed het vakblad zich meteen opmerken in het milieulandschap. De enthousiaste inzet van een hoofdredacteur die gepokt en gemazeld was in de brede problematiek en altijd de vinger aan de pols van de laatste trends hield, samen met de expertise van vele gespecialiseerde journalisten, auteurs, eindredacteuren en een aandachtige redactieraad, hebben het blad doen uitgroeien tot een referentie bij de Vlaamse milieuprofessionals. MilieuDirect werd het enige vakblad met duiding en kritische bijdragen over het milieu- en het ruimtelijkeordeningsbeleid. Publireportages waren er niet aan besteed. Net de langere bijdragen, interviews en ooggetuigenverslagen, en soms ‘n humoristisch editoriaal, konden menig milieuprofessional boeien.

 Maar de uitgeverswereld staat ook niet stil en moet zich steeds sneller aanpassen aan de omwentelingen van het boeiende tijdperk waarin we leven. Voor een ‘klassiek’ medium als een vakblad is de digitalisering de grootste uitdaging geworden. Lezers en adverteerders kiezen steeds meer voor online publicaties. Dat versnelt vandaag de overgang van papieren nieuwsmedia naar de digitale kanalen: websites, social media, video-on-demand… Advertentie-inkomsten worden naar mondiale spelers weggezogen. De kosten van druk en distributie wegen alsmaar zwaarder door.

Daarom is dit het laatste nummer, dat we twaalf extra pagina’s hebben meegegeven. Voor het slotnummer halen we nog eens alles uit de kast: interviews met Hans Bruyninckx, Vera Dua, Sara Van Dyck, Mathias Bienstman en Kris Peeters, en een fors dossier over groene energie. En om de transitie naar de online-media te onderlijnen krijgt u er op deze site al een aanvulling bij in de eerste ‘long read’, die het interview over duurzame mobiliteit multimediaal verrijkt.

Want Wolters Kluwer laat de milieuprofessionals niet vallen: informatie over nieuwe milieuwetgeving en –reglementering, artikels over milieutechnologie, duiding over transities, de circulaire economie en duurzame businessmodellen, grondige interviews en ‘long reads’, webinars: al deze inspiratiebronnen blijven in vele vormen beschikbaar op deze website en op sentral.be.

Dirk VercammenHoe dan ook: heel veel dank aan iedereen die milieuDirect veertien jaar lang bijeenschreef, en evenveel dank aan de duizenden lezers waarmee we vaak ook boeiende interacties hadden, al dan niet via LinkedIn. We hopen dat u via de digitale platformen blijft volgen wat er reilt en zeilt in Vlaanderen en ver daarbuiten.

Als er één aspect is dat milieuDirect al die veertien jaren lang heeft geprobeerd om aan te tonen, dan is het dat milieubeleid niet tegengesteld is aan economie, jobs en de concurrentiepositie.

Vlaanderen heeft een pak knowhow bij de overheid, bij consultants en in het bedrijfsleven. Laten we dat talent inzetten om een duurzame maatschappij vorm te geven. Wij hopen dat elke lezer deze boodschap ook uitdraagt in eigen midden!

 

Dirk Vercammen – hoofdredacteur

Joris De Vroey – eindredacteur

 

 

 

naar de 'long read' over mobiliteit   Naamloos 2

 

Gepubliceerd op 12-12-2014

  239