Milieu

De meeste investeringen in decentrale energie gaan naar PV

De markt van lokale gedistribueerde energieopwekking gaat tussen nu en 2019 wereldwijd meer dan verdubbelen: van 190 GW naar 389 GW opgesteld vermogen. Tot die cijfers komt een studie van het marktonderzoeksbureau GlobalData.

PV-marktVan die wereldwijde capaciteit is bijna de helft (48%) vandaag fotovoltaïsche energie, gevolgd door WKK (38%) en windenergie (13%).

De project manager bij GlobalData was Ankit Mathur: "Als gevolg van subsidies en stimuleringsmaatregelen voor zonne-PV-installaties in verschillende lidstaten beschikt Europa vandaag over 66% van deze wereldwijde PV-capaciteit. Maar door de financiële crisis en de daaropvolgende budgettaire beperkingen is het grootste deel van die steunmaatregelen ingetrokken, en zal Europa tegen 2019 door de Aziatische markten voorbijgestoken worden in PV-capaciteit.”

Volgens GlobalData zal de Asia-Pacific regio met 89 GW bijdragen aan de wereldwijd geïnstalleerde PV-capaciteit tegen het einde van 2019, vooral dankzij China en Japan die hun inspanningen fors opdrijven om de uitbouw van decentraal PV-vermogen te stimuleren. “Dat zal helpen om de druk op hun stroomnetten te verminderen en transmissieverliezen te voorkomen. Het zal ook zorgen voor de uitbouw van nieuwe elektriciteitsnetten buiten de steden, een belangrijke prioriteit voor de meeste regeringen in hele wereld,” aldus Mathur.

Het bureau rekent dat in 2013 alleen al wereldwijd bijna 75 miljard dollar geïnvesteerd is in PV-installaties, 77% van de totale investeringen in dat jaar. Tegen 2019 zou dat cijfer oplopen tot zo’n 114 miljard dollar.

Gepubliceerd op 16-07-2014

  176