Milieu

De Zonnegids helpt bij zonnedelen

 Het Vlaams Energieagentschap en minister van Energie Tommelein willen de mogelijkheden van collectieve investeringen in grote zonneprojecten beter bekendmaken bij het publiek. Daarom lanceren ze de ‘Zonnegids’.
 

In het laatste jaar zijn er in Vlaanderen 43.000 installaties voor zonne-energie bijgekomen, goed voor een stijging van 11% aan geproduceerd vermogen. En het gaat niet meer alleen om eigen daken. Steeds meer mensen zijn bereid om in hun buurt geld te investeren in windturbines, een warmtenet of zonnepanelen op het dak van een school, het sportcentrum of een buurtwinkel. Er is inmiddels een twintigtal lokale energiecoöperaties actief in Vlaanderen, waarbij al meer dan 75.000 coöperanten zijn aangesloten. Dat is een groei van 10% in twee jaar. Ook crowdfunding wint aan populariteit.
In januari lanceerde minister Tommelein al een campagne ‘Overal zonnepanelen’, die aantoonde dat er nog heel wat grote PV-projecten mogelijk zijn via ‘zonnedelen’.

Nog heel veel potentieel

Ongeveer één op zes Vlaamse woningen heeft inmiddels zonnepanelen op het dak. Bij niet-woongebouwen is dat amper één op zestig. Die gebouwen hebben echter vaak een grote elektriciteitsvraag en een ruime dakoppervlakte die geschikt is voor een grote zonne-installatie.

Ook de steden hinken achterop, zo berekende Vlaams parlementslid Andries Gryffroy (N-VA). In de top 10 van gemeenten met het hoogste vermogen zonne-energie per 1.000 inwoners zijn er zeven uit Limburg. Koploper is Kinrooi met een vermogen van 532 kw per 1.000. Antwerpen staat op de voorlaatste plaats met 36 kW.
Dat er in steden minder zonnepanelen liggen, is volgens Gryffroy niet zo verwonderlijk. "In steden zijn nu eenmaal meer appartementen en meergezinswoningen. Er is dus minder beschikbare dakoppervlakte per gezin.” Om steden een inhaalbeweging te laten maken is zonnedelen een geschikt alternatief. Burgers en bedrijven die geen dak hebben waarop zonnepanelen kunnen liggen, investeren dan mee in panelen op andermans dak. Met de winst verminderen ze hun eigen energie-factuur.

Zonnegids


Het Vlaams Energieagentschap brengt daarom belangrijke informatie en voorbeelden op een overzichtelijke manier samen in de “Zonnegids”.  Die moet de samenwerking tussen dakeigenaars en buurtbewoners, die mee willen investeren in zonnepanelen voor zo’n dak, aanmoedigen en de initiatiefnemers de weg wijzen.

De gids bevat een stappenplan, uitleg over groenestroomcertificaten, aanbevelingen voor een goed businessplan, en tips om een installateur te kiezen. De gids presenteert ook cases van pioniers als inspiratiebron. De Zonnegids wordt regelmatig aangevuld met nieuwe goede voorbeelden en nuttige informatie. U kunt de Zonnegids hier downloaden.

Vlaanderen heeft doelstellingen voor zon- en windenergie in 2017 al overschreden

De Vlaamse subdoelstellingen voor zonne- en windenergie werden in 2017 overschreden. Er is vorig jaar 204 MW aan windenergie en (volgens voorlopige cijfers) 177 MW aan zonne-energie geïnstalleerd, terwijl voor beiden 150 MW was vooropgesteld, antwoordde minister Tommelein in het Vlaams Parlement op een vraag van parlementslid Gryffroy. Ook in 2016 waren de Vlaamse subdoelstellingen voor zonne- en windenergie al overschreden. De minister is daarom optimistisch dat Vlaanderen de doelstellingen tegen 2020 wel degelijk kan halen.

Gepubliceerd op 08-03-2018

  319