Derde subsidieronde voor vergroening van Vlaamse voertuigen

 In het kader van het “Clean Power for Transport” plan heeft de Vlaamse regering 1 miljoen euro verdeeld over 13 projecten. Bedoeling van de subsidies is dat bedrijven, besturen en organisaties hun voertuigvloot gaan vergroenen.
 

De aankondiging volgt op de derde call van het  Clean Power for Transport plan  eind september, waarbij bedrijven, besturen en organisaties een projectaanvraag konden indienen. Per project kan de ondersteuning maximaal 150.000 euro bedragen. Alle geselecteerde projecten moeten binnen de twee jaar worden uitgevoerd. 

Bij eerdere oproepen werd ingezet op zogenoemde ‘nichevloten’ zoals zero emissie-bussen, taxi’s, deelsystemen, steun voor elektrische fietsen en voor acties om groene voertuigen in de kijker te plaatsen. Voor deze subsidieronde werden vooral projecten geselecteerd die focussen op de elektrificatie van bedrijfsvloten.

De steun gaat deze keer naar twee gemeenten, Bonheiden en Lummen, en vier bedrijven: Carglass, Willemen Group, IT-Planet en X-Care. Ook een Antwerps taxibedrijf en een zorginstelling gaan de uitdaging aan om hun vloot te vergroenen en plaats te maken voor batterij-elektrische wagens. Daarnaast gaat de gemeente Lummen uitzoeken of ze haar wagenpark ook kan verkleinen.

Infrastructuur en begeleiding

Maar er worden ook andere projecten gesteund, zoals de uitbouw van laadinfrastructuur voor elektrische voertuigen bij de zoo van Planckendael (KMDA) en op het Evolis Business Park in Kortrijk (Futureproofed-Energy). Er is een project van VOKA Vlaams-Brabant, dat een ‘onestopshop groene bedrijfsvloot’ wil opzetten om bedrijven te begeiden die de eerste stappen naar elektrificatie zetten.

En er zijn ook twee projecten uitgekozen die duurzame stedelijke logistiek uitwerken: DHL International zal elektrische bakfietsen, bestelwagens en vrachtwagens inzetten, en Sligro Food Group Belgium komt met een nieuw innovatief type elektrisch voertuig om de stedelijke horeca te bevoorraden.

Dit is het volledige lijstje:
 • Futureproofed- Energy Kortrijk: 150.000 euro
 • VOKA Vlaams-Brabant: 149.800 euro
 • Carglass: 124.989 euro
 • Solidariteit voor het Gezin: 119.288 euro
 • DHL International: 104.700 euro
 • Willemen Group: 95.904 euro
 • Sligro Food Group: 81.116 euro
 • X-Care: 49.197 euro
 • Gemeente Lummen: 45.713 euro
 • IT-Planet: 45.386 euro
 • KMDA (Zoo Planckendael): 17.015 euro
 • Gemeente Bonheiden: 10.300 euro
 • Antwerp Tax: 4.374 euro
2,7 miljoen in drie jaar

Vlaams energieminister Tommelein: “Dit is de derde oproep sinds we het Vlaamse Clean Power for Transport-plan lanceerden in 2016. In totaal heeft de Vlaamse overheid al 2,7 miljoen euro geïnvesteerd in milieuvriendelijker vervoer of bijhorende infrastructuur. Meer en meer bedrijven en gemeentebesturen kiezen voor zero emissie en elektrificatie van hun vervoersvloot, hetzij door hun fossiele brandstofwagens te vervangen door elektrische wagens, hetzij door auto’s te vervangen door elektrische fietsen. Als overheid geven we hen een steuntje in de rug.”

Ook Europese steun

Deze projecten komen boven op de 21 projecten voor (snel)laadinfrastructuur, tankstations voor LNG, CNG en waterstof en voor walstroominstallaties die in het  Europese BENEFIC-project  gesubsidieerd worden. Daarnaast kondigde Bart Tommelein bijna een jaar geleden ook de uitbouw van een Benelux-netwerk van publieke laadpalen aan. 

Gepubliceerd op 23-11-2018

  172