Digitaal platform voor uitwisseling materialen tussen bedrijven

In de Brusselse Noordrand krijgen bedrijven een digitaal platform ter beschikking om vraag en aanbod van hun afvalstromen te matchen. Dit ‘PlatformU’ zit nu nog in een testfase maar bedrijven in de Buda-zone kunnen zich al melden.

Bedoeling is dat ‘PlatformU’ de kringloop- en deeleconomie in deze bedrijvenzone gaat stimuleren. De gegevens over hun materiaal- en dienstenstromen worden op één platform gekoppeld om te komen tot een efficiënter gebruik ervan. Het platform is gratis voor bedrijven met de subsidies van ‘Vlaanderen Circulair’ via de OVAM.

Buda is een oude industriële wijk in Neder-Over-Heembeek waar nog tussen 300 en 400 bedrijven actief zijn, vooral in de logistieke sector, afvalbeheer en waterzuivering. Het is het grootste industriële gebied rond Brussel. De zone is daarom zeer geschikt om een dergelijk testplatform op te zetten. PlatformU is het eerste ‘open source’ digitaal platform dat wordt ontwikkeld voor een hele bedrijvenzone. Het is gratis en niet afhankelijk van financiële bijdragen uit de bedrijven zelf. Ondernemingen die willen meedoen kunnen hun in- en uitgaande materialen en afvalstromen registreren op PlatformU, maar ook data over alles wat vraag en aanbod betreft voor bijvoorbeeld personeel of beschikbare ruimte. Het afval van het ene bedrijf kan een grondstof voor een andere onderneming zijn. Of een bedrijf kan tijdelijk een ingenieur nodig hebben of een werkkracht ter beschikking stellen om tijdelijk elders te worden ingezet. De app maakt ook rapporten en infografieken die de bedrijven helpen om hun afval te verminderen en de efficiëntie te verbeteren. Deze data blijft vertrouwelijk, maar hoe meer er op het platform wordt geplaatst, hoe meer mogelijkheden er zullen inzitten om opportuniteiten aan elkaar te koppelen. Als veel ondernemingen de tool op regelmatige basis gebruiken, kan PlatformU ongekende inzichten leveren in de manier waarop de Buda-regio functioneert, hopen de initiatiefnemers. De ingezamelde data zal ook de basis vormen voor een dialoog tussen de bedrijven en de publieke actoren.

Vanaf eind maart kunnen bedrijven die pionier willen zijn om het platform mee vorm te geven zich melden; het zal worden aangepast aan hun noden en ze krijgen directe feedback. De testfase loopt tot eind dit jaar.
www.platformu.org
 

Gepubliceerd op 27-03-2019

  95