Milieu

Dikketruiendag 2018: ook uw bedrijf van hitte grijs naar fris en groen?

Op dinsdag 6 februari 2018 organiseert het Departement Omgeving voor de 14de keer een "Dikketruiendag" met in 2018 de slogan 'Ruil grijs voor frisgroen’. Opnieuw gaat aandacht naar het klimaatprobleem. De overheid roept scholen, ondernemingen en overheden op om te werken aan een beter en leefbaar klimaat. Met het thema van dit jaar hoopt ze zoveel mogelijk grijs in dichtbebouwde gebieden te ruilen voor #frisgroen. Dat kan de hittestress in warme perioden milderen en de klimaatopwarming tegengaan.

Groenvoorziening kan een positief effect hebben op de gevolgen van de klimaatverandering in een bebouwde omgeving.  Frisgroen zorgt voor koelte en schaduw bij hittepieken en zorgt er ook voor dat water beter vastgehouden wordt bij droogte. Daarnaast zorgt een open en groene bodem voor betere en gecontroleerde infiltratie bij hevige regenval. Met het begrip ‘frisgroen’ zet Dikketruiendag die functies van groen in de kijker.
Op de ludieke affiche zien we hoe schapen, dé mascottes van Dikketruiendag, een stedelijke omgeving vergroenen.

Alle inspanningen, groot en klein, kunnen helpen om grijs te ruilen voor #frisgroen. Gemeenten kunnen bijvoorbeeld aan speelgroen werken of volkstuintjes een plaats geven, scholen kunnen de speelplaats vergroenen en bedrijven kunnen hun bedrijventerrein wat groener en biodiverser maken. Ook gevelbegroeiing of extra wilde bijvriendelijke struiken of bloemen op het terras behoren tot de mogelijkheden.

Frank Deboosere is naast Roos Van Acker ambassadeur van Dikketruiendag. Bekijk hoe Frank het effect van ‘frisgroen’ op onze steden verklaart en hoe Roos van Vlaanderen een ‘groen bommetje’ wil maken.

Met dit inschrijvingsformulier kun je je acties melden. Ook campagnemateriaal kun je op de website vinden.

Geregistreerde frisgroene acties en goede praktijken zet de overheid in de kijker op de website en Facebookpagina van Dikketruiendag.

Gepubliceerd op 10-11-2017

  218