Milieu

Dubbel zoveel nieuwe zonnepanelen in het afgelopen jaar

 Vorig jaar kwamen er 24.200 nieuwe zonnepaneleninstallaties bij in Vlaanderen, meer dan het dubbele van 2015. Vlaams minister van Energie Bart Tommelein tracht intussen ook bedrijven opnieuw aan te porren via de nieuwe formule van ‘zonnedelen’.


Uit de cijfers van de distributienetbeheerders blijkt dat er vorig jaar voor 112 MW aan zonnepanelen in Vlaanderen is bijgekomen. Een jaar eerder was dat nog 53 MW. De nieuwe stijging komt wel vrijwel uitsluitend op rekening van particuliere investeringen. De vorige piek dateert van 2011, maar werd toen nog gedreven door gulle subsidies in de vorm van groenestroomcertificaten die vandaag voor particulieren volledig zijn afgeschaft wat solar betreft. In 2011 werden er voor 822 MW aan zonnepanelen geplaatst. Het totale vermogen aan zonne-energie in Vlaanderen bedraagt nu zo’n 2.348 MW, goed voor ongeveer 630.000 gezinnen.

Deze nieuwe groei gaat tegen de Europese stroom in: op Europees niveau liepen investeringen in zonne-energie vorig jaar met 20% terug.

Bram Claeys, algemeen directeur van de Organisatie Duurzame Energie (ODE), spreekt van een ‘Tommelein-effect’. Toen Tommelein vorig jaar mei Annemie Turtelboom als minister van Energie opvolgde, trok hij meteen volop de kaart van zonne-energie. “Hij heeft de verdienste dat hij een positieve campagne voerde en duidelijk maakte dat zonnepanelen ook zonder subsidies rendabel zijn,” zegt Claeys in De Standaard. “De kosten zijn drastisch gezakt en een gemiddeld huishouden kan al na tien jaar zijn investering terugverdienen.”

Bart Tommelein wil echter dat ook overheden en bedrijven meer in zonnepanelen gaan investeren. “We zullen het daarom gemakkelijker maken om te ‘zonnedelen’. Overheden en bedrijven kunnen burgers, klanten of werknemers dan eenvoudig laten participeren in de zonnepanelen op hun dak. Zo willen we ervoor zorgen dat er meer middelgrote en grote installaties bijkomen.”   

Gepubliceerd op 09-03-2017

  229