Milieu

Eandis, Infrax en EnergyVille bieden energievergelijking voor woningen aan

 In samenwerking met Energyville hebben de netbeheerders Eandis en Infrax “zetjewoningopdekaart.be” uitgewerkt: een website waar iedereen het energieverbruik van zijn woning kan vergelijken met het gemiddelde van de buurt. Er staan ook tips en tricks op om kosten en energie te besparen en specifieke BENOvatiemaatregelen te nemen.
 

De online tool bestaat uit een korte vragenlijst die eigenaars of bewoners van een woning inzicht geeft in de besparings- en verbetermogelijkheden voor hun energieverbruik. In vier stappen komen zij zo te weten of hun energieverbruik hoger ligt dan het gemiddelde en hoe ze dat kunnen verbeteren. Op termijn wordt daar nog de mogelijkheid aan toegevoegd om begeleiding van een BENOvatiecoach aan te vragen en in te stappen in een collectief BENOvatietraject met buurtbewoners.

De tool werkt eenvoudig: in eerste instantie wordt gevraagd over welk type woning het gaat (open, halfopen, gesloten bebouwing, dakappartement, appartement), vervolgens wordt gepeild naar de huidige situatie (zijn het dak of de buitengevel geïsoleerd? type verwarming…), en  laatste stap is het ingeven van het huidige energieverbruik en de contactgegevens.

Belangrijke data voor energiebeleid

De tool sluit aan bij de BENOveren-actie, waarmee de overheid de Vlaming al enkele jaren aanspoort om zijn woning beter te isoleren en energie-efficiënt te renoveren, om zoveel mogelijk woningen BEN (Bijna-Energie-Neutraal) te maken. Maar deze tool wil verder gaan dan het aanreiken van deskundig advies. Het moet ook een belangrijke stap worden in het digitaal databeheer voor het woning- en energiebeleid. De netbeheerders roepen alle Vlaamse huishoudens op om hun woning letterlijk op de digitale kaart te plaatsen. De verzamelde data zijn immers heel kostbaar om het Vlaamse energiebeleid mee te helpen uittekenen en de ondersteuning door netbeheerders, steden en gemeenten naar huishoudens te verbeteren.

City Portal

Het project wordt ondersteund door de ‘City Portal’ applicatie van EnergyVille. Deze applicatie werd ontwikkeld binnen het Request2Action-project. Dat is meteen het internationale aspect: dit project loopt momenteel in negen Europese landen met de steun van het Intelligent Energy Europe programma van de Europese Unie.

De tool staat op eandis.zetjewoningopdekaart.be en infrax.zetjewoningopdekaart.be.

Gepubliceerd op 12-06-2017

  318