Milieu

Eerste energiemanagers zijn afgestudeerd

De bacheloropleiding ‘Energiemanagement’ van de Antwerpse AP Hogeschool was de eerste in zijn soort in Vlaanderen. In september 2012 begonnen 23  studenten aan deze opleiding en in juni van dit jaar studeerden de eerste energiemanagers af. Voor hen komt de deadline voor de verplichte energieaudit in grote bedrijven (1 december a.s.) precies op tijd.

Energiemanagement AP-2De bacheloropleiding ‘Energiemanagement’ is een brede opleiding over energieverbruik en –efficiëntie. Met hun eindwerk zorgden hebben de eerste, nu afgestudeerde energiemanagers al concrete energiebesparingen bij bedrijven in binnen- en buitenland helpen realiseren, stelt AP Hogeschool.

Vertrokken met ervaring

In het kader van hun eindwerk en –stage hebben de laatstejaarsstudenten concrete energiebesparingen gerealiseerd, onder andere bij brouwerij Palm, waar ze een energie-audit uitvoerden en enkele snelle ingrepen implementeerden zoals een betere afstelling van de stoomproductie. Er werden ook persluchtlekken gedetecteerd en gerepareerd. Hierdoor daalde het energieverbruik onmiddellijk. In Londen werd het energieverbruik van ruim 2.000 filialen van Belron International (‘Carglass’ in België) in kaart gebracht door een laatstejaarsstudent van de Antwerpse opleiding. Hij mat de energie-efficiëntie en voerde een internationale benchmarking uit.

Verplichte energieaudits voor grote bedrijven

Bart Van Brabant, opleidingshoofd Energiemanagement bij AP, verwijst naar de Europese verplichting van een vierjaarlijkse verplichting tot energieaudit in grote bedrijven. “Deze audits kunnen worden uitgevoerd door een interne of externe energiedeskundige. Dit is een kolfje naar de hand van onze afgestudeerden.”

De lang verwachte webformulieren voor het rapporteren van deze energieaudit aan het VEA staan intussen online.

 

Bachelor Energiemanagement AP

Gepubliceerd op 27-08-2015

  399