Milieu

Electrabel vraagt concessie voor energie-eiland

iLand, een consortium van Electrabel en baggerbedrijf DEME, heeft een concessie aangevraagd voor de bouw van een zogenaamde ‘energiedonut’ voor de kust van Wenduine. Dat meldt De Tijd. Zo’n installatie slaat overtollige windenergie op om ze in te zetten wanneer er meer vraag is.

EnergieeilandEen ‘energiedonut’ is een ringvormig bassin dat midden op zee wordt uitgegraven. Bij lage stroomprijzen wordt het leeggepompt, en wanneer de vraag naar elektriciteit stijgt wordt het opnieuw gevuld waarbij het instromende zeewater turbines aandrijft.

DEME en Electrabel hebben met financiële participaties van PMV en SRIW het consortium iLand opgericht om zo’n bassin te bouwen en uit te baten. Zij zijn de eerste die hiertoe een concessie aanvragen. Andere kandidaten hebben nu 90 dagen tijd om een alternatief voorstel in te dienen voor deze concessie. Volgens de krant zou er evenwel maar één andere kandidaat geïnteresseerd zijn, maar die zou het energie-eiland niet voor de kust van Wenduine maar in het verlengde van de haven van Zeebrugge willen bouwen. 

Gepubliceerd op 19-08-2014

  317