Milieu

'Electricity map' toont Europese energie en CO2-uitstoot in real time

 De ‘Electricity Map’ is een online kaart van Euopa die in real time het verbruik van elektriciteit en de bijhorende CO2-uitstoot weergeeft. Daarbij kan men aanvullend het potentieel van wind- en van zonne-energie opvragen.
 

Dit instrument werd ontwikkeld door een start-up bedrijf: Tomorrow, opgericht door de Deens-Franse computerexpert Olivier Corradi. De kaart wordt beheerd door een klein team van energie- en IT-experts.

Ze is gebaseerd op gegevens afkomstig van het Europees netwerk van transmissiesysteembeheerders (ENTSO-E), aangevuld met andere informatie, o.m. van nationale netbeheerders. Die data worden dan door een conversieformule gehaald die door het Intergovernmental Panel on Climate Change (IPCC) is ontwikkeld om de CO2-uitstoot weer te geven. Voor elk land wordt dat gevisualiseerd op een kleurenschaal van groen naar zwart. De kaart houdt ook rekening met de in- en uitvoer tussen bedrijven en landen. De visualisatie van het zonne- en windenergiepotentieel kan men afzonderlijk activeren. Voor elk land kan men op elk moment ook de details opvragen van de gebruikte energiebronnen en de daarmee overeenkomstige CO2-uitstoot.

De ontwikkelaars hebben het systeem op open-source software gemaakt, zodat iedereen nog verbeteringen in het systeem kan aanbrengen.

De kleuren van de Europese energiekaart bevestigen grote verschillen tussen de landen. Zo kleuren Noorwegen en Frankrijk doorgaans groen (respectievelijk door hun overwegend gebruik van hydro- en kernenergie) en Polen zwart (door het grote aandeel van steenkool in de elektriciteitsproductie. De meeste andere landen vertonen CO2-waarden tussen deze uitersten, al zal dat variëren volgens de seizoenen en de lokale weersomstandigheden.

U vindt de kaart op electricitymap.tmrow.co.

Gepubliceerd op 12-01-2017

  584