Energiekaart toont zonnepanelen en windturbines per gemeente

(foto: archief-Palexpo)

 Het Vlaams Energieagentschap ontwikkelde de ‘Energiekaart’, waarop iedereen kan volgen hoeveel zonnepanelen en windturbines er in elke gemeente en provincie van Vlaanderen geïnstalleerd zijn. Daarnaast vindt u er ook terug hoeveel en welke energiecoöperaties actief zijn in uw omgeving.
 

De website verzamelt de meest recente gevalideerde cijfers over groene energie in Vlaanderen, samen met de gemeenterapporten. Wie wil mee-investeren in een lokaal wind- of zonneproject kan hier gemakkelijk opzoeken bij welke energiecoöperatie hij terecht kan. Dat is een mogelijkheid voor wie zelf geen zonnepanelen kan leggen maar toch in hernieuwbare energie wil investeren en er zelf ook een interessant rendement uit wil halen.

In de toekomst wordt de Energiekaart uitgebreid met cijfers over de energie-efficiëntie van het gebouwenpark, een overzicht van de lokale Energiehuizen, premie-informatie, enzovoort. De Vlaamse overheid wil van deze website het centrale informatiepunt maken voor alles wat met energie te maken heeft. Hoewel de energiesparen-site van het VEA momenteel al een brede startpagina is.

De cijfers

Energieminister Peeters geeft bij de lancering ook nog een stand van zaken over de groene energie in Vlaanderen, wat in het licht van de heroplevende klimaatdiscussies op het juiste moment komt.

Eind 2017 had de productie van groene stroom (42%) groene warmte (40%) ingehaald, en bestond de resterende 18% uit biobrandstoffen voor transport. Het aandeel groene stroom in de totale elektriciteitsproductie steeg tot meer dan 13%.

Eind 2018 waren er minstens 365.744 Vlaamse daken van zonnepanelen voorzien, goed voor een gezamenlijk vermogen van 2.759 MW. Er staan inmiddels 528 windturbines op het vasteland in Vlaanderen, goed voor 1.208 MW. Voor het volledige overzicht van 2018 is het nog wachten op definitieve cijfers van de netbeheerders. De Energiekaart toont dat de provincies Limburg en Oost-Vlaanderen momenteel de meeste installaties hebben.

Gepubliceerd op 31-01-2019

  178