Milieu

EnergyVille brengt alle labo’s bijeen in energieneutraal gebouw

Campus Energyville -mIn ‘Thor Park’ (Waterschei) wordt momenteel het energieneutrale gebouw van EnergyVille afgewerkt. Dit wordt de toekomstige thuisbasis van energie-onderzoekers van VITO, KU Leuven en imec. Rond april zullen zij er hun intrek kunnen nemen.

De bouw wordt gerealiseerd met subsidies van het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling EFRO en Agentschap Ondernemen en de investeerders van Campus EnergyVille: de Holding Wetenschapspark Waterschei (KU Leuven, LRM en Stad Genk), imec, POM Limburg en VITO.

Meer dan 200 onderzoekers zullen er samen aan de ontwikkeling werken van een nieuwe energie-economie in Vlaanderen en Europa. Thor Park moet een aantrekkingspool worden voor een nieuwe bedrijvencluster rond energie. CEO Ronnie Belmans: “Het wordt een fascinerend gebouw dat niet alleen labo’s huisvest maar ook zelf een labo is. We hebben laadpalen voor elektrische wagens, zonnepanelen, een weerstation, een slimme gebouwsturing… allemaal ‘cutting-edge’ technologie die ons ondersteunt bij ons onderzoek naar slimme gebouwen en steden. Door de flexibele installatie kunnen we ook altijd nieuwe ontwikkelingen toevoegen en uittesten in samenwerking met de industrie.”

Wim Dries, burgemeester van Genk: “Samen met  EnergyVille en de bevoegde ministers onderzoeken we of en hoe we van dit park een regelluwe zone kunnen maken, waar bedrijven vrij kunnen experimenteren met variabele energieprijzen, een eigen energiemarkt, het gedeelde warmtenetwerk… Alle energiebedrijven die we hier aantrekken, krijgen op die manier meteen de faciliteiten om hun vooruitstrevende producten en diensten te testen.

EnergyVille

Gepubliceerd op 22-12-2015

  423