Milieu

EnergyVille krijgt duurzame campus in Waterschei

Gisteren werd op de oude mijnsite “Thor” in Waterschei de eerste steen van Campus EnergyVille gelegd. Hier zal het onderzoekscentrum onderdak krijgen dat één van de hoekstenen van de “SALK”-herstelplannen voor Limburg van de Vlaamse regering moet worden, samen met een incubatiecentrum voor hernieuwbare energie.

Energyville -werf -1Na de aangekondigde sluiting van de Ford-fabriek in Genk werd het sociaal-economische plan SALK uitgetekend. Vlaams minister van Innovatie Ingrid Lieten: “Om de oude maakeconomie van Limburg door een nieuwe kenniseconomie te vervangen, moeten we ons op nieuwe industriële sectoren richten. Waarom niet van zwart naar groen goud gaan? Volgens de recentste cijfers (Agoria) zijn er potentieel ten minste 9.000 rechtstreekse en niet-verplaatsbare extra jobs in de hernieuwbare-energiesector.”

Energiestudiebureau Encon stapt mee in deze “IncubaThor”. KU Leuven, VITO en imec verbonden zich ertoe om hun kennis rond hernieuwbare energie te bundelen in Genk op het nieuwe ‘kennisterrein’ Thor. Burgemeester Wim Dries: “EnergyVille is een belangrijke motor voor het Thor Park, maar ook voor de nieuwe industriële ontwikkeling in Genk en de regio. Met dit centrum geven we Limburgse ondernemers de kans dit te combineren met internationale topkennis.” De bedrijfsincubator zal dan ook draaien rond hernieuwbare energie. Stijn Bijnens van LRM: “Dankzij een continue kennisuitwisseling van de technische steunpilaar EnergyVille en zijn economische evenknie IncubaThor, ontstaat er op de Thor-site een warm nest voor gevestigde en nieuwe bedrijven in de hernieuwbare-energiesector.”

Campus EnergyVille wordt 15.000 m² groot en past de nieuwste technieken toe van hernieuwbare energie en duurzaam bouwen: zonnepanelen, warmtepompen, een vierdegeneratie-warmtenet, warmteopslagtechnieken, domotica en andere controlemechanismen om het systeem te beheren. Professor Ronnie Belmans is CEO van EnergyVille. Campus EnergyVille wordt het meest duurzame gebouw van Vlaanderen voor wat energiegebruik betreft. Het gebouw is volledig CO2-neutraal en krijgt een ‘BREEAM Excellent’ label. De betonstructuur van het complex is deels opgebouwd uit groen beton, vervaardigd uit gerecycleerde non-ferro slakken van Umicore. Het uitgegraven zand van de kelder wordt hergebruikt als grondstof voor de nieuw aangemaakte stabilisé op de werf. Zo past het project in het ‘cradle2cradle’-concept vooropgesteld door architectenbureau Atelier Kempe Thill in samenwerking met Osar Architects. 

Gepubliceerd op 15-04-2014

  120