Milieu

Europees Parlement stemt plastic zakjes weg

Het Europees Parlement heeft tijdens haar laatste plenaire vergadering gestemd over maatregelen om het gebruik van lichtgewicht plastic tasjes te verlagen. De hoeveelheid lichtgewicht plastic zakjes moet tegen 2017 verminderen met 50% en tegen 2019 met 80% ten opzichte van het niveau van 2010. In 2010 werden bijna 200 tasjes per EU-burger op de markt gebracht volgens een schatting van de onderzoeksdienst van het Europees Parlement.

Naast een vermindering van het verbruik van de lichtgewicht plastic tasjes, voorziet het goedgekeurde voorstel ook in het vragen van een verplichte bijdrage voor draagtassen bij supermarkten en andere levensmiddelenwinkels, en een aanbeveling om hiervoor een vergoeding te vragen in de non-food sector. Daarnaast is er een mogelijke verlaging van de kosten voor tassen die biologisch afbreekbaar en composteerbaar zijn.

Kleine plastic zakjes die gebruikt worden voor losse voeding, moeten geleidelijk worden vervangen door zakken van gerecycleerd papier of biologisch afbreekbare en composteerbare zakken tegen 2019.

Meer informatie over verminderen van plastic zakjes.
 

Gepubliceerd op 28-04-2014

  304