Milieu

Europese wedstrijd zoekt innovatieve oplossingen voor groenere steden

Io T-wedstrijd

“IoT voor Groenere Steden” is een wedstrijd gelanceerd als initiatief van de ‘Young Global Leaders of the World Economic Forum’. Het initiatief heeft de bedoeling om geavanceerde technologieën op basis van het Internet of Things (IoT) en andere IT-innovaties te vinden en te ontwikkelen die gemakkelijk in onze huizen, gebouwen en steden ingevoerd kunnen worden om de CO2-uitstoot te verminderen en de luchtkwaliteit plaatselijk te verbeteren.

De wedstrijd staat open voor elk klein team met een idee dat kan worden opgeschaald om de ecologische voetafdruk van steden koolstofarm te helpen maken en te verbeteren.

Na een eerste stemmingsronde zullen maximaal 15 finalisten de mogelijkheid krijgen om hun idee aan een jury van deskundigen voor te stellen. Die jury bestaat uit vertegenwoordigers van Europese bedrijven en publieke stakeholders, waaronder de Europese Unie en het World Economic Forum. Het winnende team van elke categorie zal zes maanden lang bijkomende technische ondersteuning krijgen, naast visibiliteit binnen de netwerken van de partners, en nog eens 10.000 euro aan prijzen.

Deze competitie is een vervolg op de eerste “Decarbonathon” wedstrijd, waaraan 230 teams van over de hele wereld deelnamen in de nasleep van de Parijse onderhandelingen over de klimaatverandering COP21. De winnaars hebben aanzienlijke steun ontvangen om hun innovatief project op te kunnen schalen.

Internet of Things

Met deze nieuwe uitdaging wil men op zoek gaan naar IT-gebaseerde innovaties, die meer bepaald het potentieel gebruiken van het “Internet of Things” (IoT). Daarmee wordt bedoeld dat meer en meer apparaten intelligentie meekrijgen en via het internet met elkaar communiceren. Die technologieën kunnen ook worden ingezet om uitdagingen als klimaatverandering beter te begrijpen en aan te pakken.

De wedstrijd bestaat uit drie categorieën: intelligente toepassingen voor huishoudens, energie-efficiënte gebouwen, duurzame mobiliteit in een stedelijke omgeving.

De competitie wordt ook gefaciliteerd door ENGIE, het Centre for Carbon Measurement of the UK National Physical Laboratory, Climate-KIC en EnergyVille. Deze partners zullen ondersteuning en begeleiding aanbieden aan de kandidaten om de commercialisering van deze nieuwe oplossingen te helpen realiseren en versnellen. De belangrijkste fases in de wedstrijd zijn:

  1. online inschrijving van de teams tot 22 maart 2017
  2. selectie en publicatie van de 15 beste ideeën op 4 april
  3. een tweedaags event in Brussel op 15 mei voor de finalisten, om hun pitch voor te bereiden die voorgesteld zal worden op 16 mei, gevolgd door de aankondiging van de winnaars.

 Voor meer informatie en om aan de wedstrijd deel te nemen, kan u terecht op www.iot-greener-cities.org

Gepubliceerd op 09-02-2017

  254