Milieu

FEBEM bestudeert een nulheffing voor de invoer van afvalstoffen

Omdat ook de afvalmarkt steeds internationaler wordt en de afvalbedrijven een internationale concurrentiepositie moeten handhaven, heeft de federatie van milieubedrijven FEBEM een studie opgestart om te bekijken of de introductie van een nulheffing voor de invoer van afval een zinvol idee is.

Afval -3Zeker met de eenzijdige verhoging door de Vlaamse overheid van de heffingen eerder dit jaar, is die heffing voor afvalbedrijven een zware last. Bedrijven die afvalstoffen uit het buitenland willen halen zien zich hierdoor vaak uit de concurrentie gewipt omdat buitenlandse concurrenten dergelijk hoge heffing niet kennen, zegt Werner Annaert van FEBEM.

Vlaanderen wil de verbrandingscapaciteit beperkt houden en afstemmen op het aanbod aan afval. Maar de invoer van afval zou op die manier het prijsniveau voor de verwerking van eigen afvalstoffen kunnen doen stijgen, en dat is niet de bedoeling.

Het is de organisatie ook niet ontgaan dat Nederland een nulheffing voor de invoer van afvalstoffen hanteert.

Een task force binnen FEBEM heeft deze twee elementen nu proberen te verzoenen in een voorstel dat principieel is goedgekeurd door de Raad van Bestuur. De organisatie gaat het bespreken met de verschillende gewesten.

Wat houdt het voorstel in?

Centraal in de aanpak is een stapsgewijze aanpak van het onderzoek: FEBEM wil de nulheffing voor invoer van afval eerst uittesten voor enkele specifieke industriƫle afvalstromen.

De nulheffing moet gelden voor elke import, zowel rechtstreeks naar verbranding als via een voorbehandeling/sortering.

Er moeten ook strikte voorwaarden komen voor de bedrijven die dergelijke nulheffing willen aanvragen, zodat de handhaving eenvoudig is.

De volledige sector moet in het proces kunnen aangeven of er inderdaad capaciteitsruimte is in Belgiƫ om dergelijke invoer mogelijk te maken.

Daarnaast wil FEBEM nog altijd de creatie van verwerkingscapaciteit niet langer capaciteitsgebonden te houden, zodat dergelijke discussies niet meer relevant zouden zijn.

Gepubliceerd op 17-12-2015

  442