Milieu

FEBEM vraagt nieuwe sectorfondsen voor bodemsanering

FEBEM, de federatie van Bedrijven voor Milieubeheer, signaleert een forse daling van de volumes gereinigde grond, en suggereert nieuwe sectorfondsen om deze markt te reanimeren.
 

De cijfers van 2014 geven aan dat de hoeveelheid gereinigde grond met meer dan 30% is gedaald tegenover 2013. Vorig jaar werd 442.952 ton grond gereinigd, een jaar eerder was dat nog 649.792 ton, en in 2010 ging het nog om 844.040 ton. Slechts 40% van de beschikbare grondreinigingscapaciteit wordt vandaag effectief benut.

Krimpende markt

Die terugval is het resultaat van de inspanningen van de afgelopen jaren. Het sectorfonds voor de reiniging van vervuilde gronden van tankstations (BOFAS) heeft voor een ware boost gezorgd, waardoor heel wat vervuiling is weggewerkt.

Maar er is nog een andere reden, weten ze bij FEBEM. Het komt steeds vaker voor dat vervuilde grond niet gereinigd hoeft te worden vanwege de nieuwe toepassing van de site. Als dat bijvoorbeeld een bovengrondse parking is, dan hoeft de grond niet afgegraven te worden en is er geen reiniging nodig. Dat getuigt van opportunistisch kortetermijndenken, zegt FEBEM-directeur Werner Annaert. “Door vervuilde grond nu niet te reinigen wordt de hete aardappel doorgeschoven naar volgende generaties. De vraag is of er dan nog wel voldoende knowhow in België aanwezig zal zijn om die gronden te reinigen. Want de terugval in de markt laat zich voelen, en zal tot faillissementen leiden als er niet ingegrepen wordt.”

Nieuwe fondsen

De sector vraagt de overheid daarom om een milieubewust beleid uit te werken, gericht op maximale grondreiniging en het beperken van storten en afvoer naar het buitenland. Annaert: “De overheid zou dringend werk moeten maken van nieuwe sectorfondsen. Net zoals voor de tankstations zou een sectorfonds voor particuliere tankhouders, garagisten en transporteurs een nieuwe boost kunnen geven in de reinigingsactiviteiten.”

Gepubliceerd op 03-09-2015

  272