Milieu

Fost Plus gaat uitbreiding van de blauwe zak uittesten

Plasticsafval

Met enkele pilootprojecten kondigt Fost Plus een mogelijke uitbreiding aan van het plastic verpakkingsafval dat in de blauwe PMD-zak mag.

Fost Plus kreeg al lang kritiek van consumentenorganisaties en gemeentebesturen over beperkingen op de soorten plastic verpakkingen die de organisatie in de ‘PMD’-zak aanvaardt. Binnenkort komen er ‘P+MD’-proefprojecten. Bedoeling is een uitbreiding te testen van de PMD-inzameling (Plastic flessen en flacons, Metalen verpakkingen en Drankkartons) naar andere soorten plastic verpakkingen dan de traditioneel in de blauwe zak opgehaalde flessen en flacons. Het gaat om verpakkingen in soepel plastic (folie, draagtassen en zakken) en in hard plastic (vlootjes, schaaltjes en potjes).

Lang verwachte bocht

Fost Plus heeft jarenlang geweigerd om die verpakkingen in de blauwe zak toe te laten. Nu klinkt het dat de inzamelingsorganisatie van de verpakkingsindustrie “zich volledig wil inzetten voor de kringloopeconomie en de leiderspositie van België voor de recyclage van verpakkingsafval behouden. Van een efficiënt verpakkingsbeheer een duurzaam materialenbeheer maken blijft ons leitmotiv. Het testen van de recyclage van plastic verpakkingen die tot op heden uitgesloten waren, is dus zeker een mogelijkheid die moet worden verkend.” Met dit proefproject behoudt Fost Plus het initiatief en de controle over de gevraagde aanpassing voor zichzelf.

Proef

Voorlopig gaat het weliswaar nog om een proef, waarbij meer dan 100.000 Belgische consumenten een paarse ‘P+MD-zak’ kunnen gebruiken waarin ze meer plastic verpakkingen zullen kwijt kunnen. De testen worden verdeeld over zes gemeenten: Aalter, Frameries, Hannut, Marchin, Wervik en (waarschijnlijk) Waregem. Er zullen verschillende scenario’s worden uitgetest, in nauw overleg met de gewesten en in samenwerking met de intercommunales die instaan voor het afvalbeheer.

In die gemeenten wordt een paarse P+MD-zak verdeeld en krijgen alle inwoners voor het einde van dit jaar een startpakket bezorgd, met een folder met uitleg over het proefproject, een sorteergids, hun ophaalkalender en de paarse P+MD-zakken, samen met een bon voor een gratis rol. De proefprojecten zullen begin 2016 opstarten en minstens één jaar duren.

Diverse scenario’s

De verschillende scenario’s van de proefprojecten zullen van nabij worden opgevolgd en grondig worden geëvalueerd. Het gaat dan onder andere over de samenstelling van het opgehaalde afval, de kwaliteit van het gesorteerde materiaal, en de mogelijkheden op het vlak van duurzame recyclage. Daarnaast zal ook de economische en ecologische impact van de verschillende geteste scenario's worden gemeten. Ook de participatiegraad van de bevolking en haar kennis van de nieuwe sorteerregels zullen belangrijke factoren zijn in de evaluatie door Fost Plus.

Op het einde van de rit zou het meest geschikte scenario op termijn uitgebreid kunnen worden naar heel het land. Fost Plus zal dat evalueren op basis van de resultaten van de verschillende proefprojecten en in overleg met de bevoegde overheden. 

 

(PM Fost Plus)

Gepubliceerd op 16-10-2015

  487