Milieu

Het zwerfafval op de zomerfestivals

Nu de zomerfestivals weer op gang komen kondigen twee bedrijven een initiatief aan om het zwerfval van die evenementen aan te pakken, en daar een sensibilisering aan te koppelen. Van Gansewinkel werkt samen met fieldmarketingbureau Opvallers om twee nieuwe concepten voor afvalinzameling te introduceren: 'ReCycles' en 'Afval Obers'.

Afval Obers -Van GansewinkelAl in 2011 lanceerde Van Gansewinkel met “Opvallers” het eerste gezamenlijke inzamelinitiatief: de “Walking Bin” was een afvalinzamelaar in een speciaal ontworpen pak met diverse vakken om afval gescheiden in te zamelen op evenementen. Nu introduceert de onderneming de “ReCycle” en de “Afval Ober”. Projectmanager Rens Raijmakers: "De ReCycle is een uniek concept om het afval in een bakfiets gescheiden in te leveren. Daarbij informeren we het publiek om hen actief bewust te maken van de toegevoegde waarde van het inzamelen en scheiden van afval. De ‘ReCycles’ komen goed tot hun recht op jaarmarkten en parkevenementen, waar ze zich met de afvalbakfiets in het publiek mengen en ook voorlichting geven."

Florens Slob, directeur Business Development bij Van Gansewinkel: “Het scheiden van de afvalstromen is belangrijk om een zo hoog mogelijke kwaliteit grondstoffen te kunnen maken vanuit het afval dat we inzamelen. De inzet van de nieuwe initiatieven sluiten direct aan op onze visie ‘Afval Bestaat Niet’. We hopen dat deze nieuwe concepten net zo succesvol zijn op events en festivals als de ‘Walking Bins’.”

De 'Afval Obers' zijn in smoking gestoken mannen die op een evenement met een dienblad rondlopen waarop het publiek plastic, GFT- en ander afval kwijt kan. De ober serveert dit afval af naar een verrijdbare afvalbar waar hij de stromen gescheiden inlevert. “De afvalober is duidelijk herkenbaar en gaat het gesprek aan met het publiek," legt Raijmakers uit. Hij stelt vast dat steeds meer gemeenten belangstelling tonen voor deze aanpak. "Met deze inzamelinitiatieven maken we bezoekers bewust dat afvalscheiding een bijdrage levert aan een gezond en duurzaam milieu, en ondersteunen wij de duurzaamheidsdoelstellingen van gemeenten en commerciële organisaties die hiermee direct bijdragen aan een schonere leefomgeving."

(Bron: Van Gansewinkel, Opvallers)

Gepubliceerd op 26-06-2015

  198