HSE Trendcatcher 2020 #1: Steeds meer jongeren kiezen voor een job als HSE-professional

De job van HSE-professional kent een verhoogde instroom van jongere medewerkers. Het stereotype beeld van de oudere expert die doorgroeit tot HSE-verantwoordelijke klopt niet langer. Deze verjongingstrend wordt mee veroorzaakt door de invoering van een studierichting HSE in het hoger onderwijs.
 
 

Wat zeggen de cijfers in de recentste editie van de HSE TrendCatcher? Bij de instroom van nieuwe medewerkers in HSE-werkdomeinen is vandaag 20% van de respondenten tussen de 21 en 35 jaar oud. Dit duidt op een aanzienlijke verjonging van het beroep tegenover 2017. Tegelijk is 27% van de respondenten tussen de 36 en 45 jaar oud. De groep van 21- tot 45-jarigen is dus goed voor een aandeel van 47%.

De oudere respondenten zijn als volgt gespreid in het onderzoek: 31% is tussen de 46 en 55 jaar oud, terwijl de groep van 55-65-jarigen een aandeel van 22% vertegenwoordigt.

De invoering van een studierichting HSE in het hoger onderwijs geeft een duidelijke boost aan HSE-gerelateerde beroepen. De impact op het profiel van HSE-specialist of -verantwoordelijke kan niet ontkend worden. Waar enkele jaren geleden dit profiel vooral ingevuld werd door experts met een jarenlange ervaring bij hetzelfde bedrijf, stelt de HSE TrendCatcher vast dat steeds meer jongeren in hun eerste job al aan de slag gaan als specialist in Health, Safety and Environment. Deze trend zal zich de komende jaren wellicht verderzetten.

Hoeveel jaren ervaring heeft de gemiddelde HSE-professional?

Uit de resultaten van de HSE TrendCatcher blijkt ook dat 61% van de respondenten minder dan 10 jaar ervaring heeft in HSE. Als we inzoomen op deze cijfers, dan stellen we het volgende vast:

  • Bijna 40% van de ondervraagde HSE-professionals heeft slechts 0 tot 5 jaar ervaring op de teller
  • 22% heeft tussen 5 en 10 jaar werkervaring
  • Het aandeel 11 tot 20 jaar ervaring haalt 27 %
  • Slechts 12% van de respondenten heeft meer dan 20 jaar ervaring op de teller
 

De verjonging van het HSE-beroep heeft ook een impact op het gebruik van digitale HSE-tools, zowel op het vlak van opleiding als op het gebruik van compliance- en beheerssoftware. De HSE TrendCatcher-onderzoeksresultaten over dit thema leest u in een volgend artikel.

 

De HSE TrendCatcher is een onderzoek van Wolters Kluwer over de evolutie van veiligheid, welzijn en milieubeleid in de werkomgeving. Het onderzoek voor deze editie werd uitgevoerd door het onafhankelijk onderzoeksbureau Verdantix in november 2019. Ruim 400 respondenten namen deel.


Andere thema's van de HSE Trendcatcher 2020:

Meer op senTRAL: de HSE TrendCatcher 2018:

#1: ISO-managementsystemen in de toekomst            

#3: Meer extra budget voor opleidingen dan voor PBM’s

#4: 2 op 3 kampt met hoog stressniveau, toch heeft slechts 43% van de bedrijven psychosociaal preventieplan

#5: Meer software op de werkvloer
Auteur: Geert Van Cauwenberge

Gepubliceerd op 29-07-2020

  98