Milieu

ISO 50001 krijgt update met High Level Structure

Voor veel bedrijven en organisaties wordt het bewust omgaan met energie steeds belangrijker. Om  systemen en processen in te voeren voor een verhoging van de energie-efficiëntie is de internationale norm voor energiemanagementsystemen, ISO 50001, een handige leidraad (integraal consulteerbaar op senTRAL). In 2018 ondergaat de norm een update. De norm krijgt een nieuwe structuur en wordt toegankelijker voor kmo’s.

ISO 50001 is een internationale norm voor organisaties in alle sectoren, die efficiënter gebruik wensen te maken van energie door de implementatie van een energiemanagementsysteem. De norm bestaat sinds 2011.

De belangrijkste wijziging is dat de High Level Structure wordt ingevoerd: een nieuwe structuur die ervoor zorgt dat alle managementsysteemnormen dezelfde volgorde, kerneisen, termen en definities hanteren. Zo kunnen systemen beter afgestemd en gekoppeld worden.

Een tweede reeks wijzigingen moet ervoor zorgen dat de norm toegankelijker is voor kmo’s. Ook kmo’s kunnen de tool gebruiken om hun energieprestaties systematisch te verbeteren en aan externe partijen te laten zien dat energie-efficiëntie hoog op de agenda staat. 

De nieuwe versie van de norm wordt nog verwacht on 2018. De Draft (ISO/DIS 50001) werd goedgekeurd in november 2017. 

Zie ook op senTRAL:
 

Gepubliceerd op 05-06-2018

  244