Milieu

LaMA biedt lokale besturen begeleiding bij mobiliteitsproblemen

 In 2016 lanceerden het Netwerk Duurzame Mobiliteit en de provincie Vlaams-Brabant een oproep tot steden en gemeenten om deel te nemen aan ‘LaMA’: “Laboratoria voor Mobiele Alternatieven”. Uit een dertigtal voorstellen zijn tien kandidaten geselecteerd voor een begeleiding. Die lokale besturen zullen met bewoners en gebruikers werken aan creatieve en gedurfde oplossingen voor mobiliteitsproblemen in de buurt.
 

Het gaat om Aarschot, Tienen, Zaventem en Londerzeel waarvoor de Bond Beter Leefmilieu (BBL) de begeleiding op zich zal nemen, en Blankenberge, Evergem (Belzele), Borsbeek, Lint, Kortessem en Hasselt (Kermt) waarvoor Fietsersbond, Voetgangersbeweging en Mobiel 21 de begeleiding gaan verzorgen. Trein Tram Bus en Netwerk Duurzame Mobiliteit coördineren het project met steun van de Vlaamse Overheid.

In maart en april zal BBL in de geselecteerde gebieden diverse sleutelfiguren en mensen uit de horeca, handel, scholen of zelfs toevallige passanten interviewen. Op basis van deze gesprekken moeten dan de mobiliteitsproblemen in de buurt uitgetekend worden. Daarop volgen co-creatiesessies (twee in elke stad en gemeente) waarin de deelnemers op zoek gaan naar oplossingen en één oplossing uitkiezen die uitgetest zal worden tijdens de ‘Week van de mobiliteit’ van zaterdag 16 tot vrijdag 22 september 2017.

Wie nog in deze begeleidingsprojecten wil instappen kan alle praktische informatie vinden bij LaMA.

Gepubliceerd op 16-03-2017

  213