Milieu

Leveranciers van warmtepompen lanceren campagne

Het ‘Belgisch infoplatform warmtepompen’, een samenwerkingsverband van de beroepsverenigingen ATTB en WPAC, zegt dat de markt voor warmtepompen in België het afgelopen halfjaar met 30% is gestegen. “Deze stijging is te danken aan de overheid en haar inspanningen om hernieuwbare energie te promoten, maar ook aan het feit dat Belgen almaar beter geïnformeerd zijn over wat een warmtepompinstallatie precies is en steeds beter inzien wat zo’n installatie voor hen thuis kan betekenen.”

Warmtepompen zetten de natuurlijke warmte uit de grond, de lucht of het water om in warmte voor centrale verwarming of sanitair water.

In februari lanceerde het infoplatform een website om de techniek en de producten van de sector te promoten. ATTB, de Belgische sectorassociatie voor thermische technieken, en WPAC, de beroepsfederatie van warmtepompleveranciers, zien een duidelijke groei van de vraag.

“In 2016 is het tij duidelijk gekenterd. In het eerste kwartaal van 2016 zijn er 30% meer warmtepompinstallaties verkocht dan in het laatste kwartaal van 2015 en ging ook de verkoop van warmtepompboilers met 30% vooruit. Hoewel we in de eerste maanden van 2016 nog steeds uitzonderlijk lage energieprijzen noteerden, zijn de brandstofprijzen ondertussen opnieuw aan een klim begonnen. Bovendien zit hernieuwbare energie in het algemeen in de lift, zeker in Vlaanderen waar het een minimumaandeel hernieuwbare energie voor bouwaanvragen vanaf 1 januari 2014 verplicht is (tenzij je E-peil laag genoeg is) en waar het premiesysteem steeds gunstiger wordt. Maar ook los van die verplichting lijken Belgen zich meer en meer bewust van wat een warmtepompinstallatie precies is en welke voordelen de toepassing van een warmtepompinstallatie biedt.”

Een warmtepomp vormt een efficiënte vorm van hernieuwbare energie; het rendement van een warmtepomp is hoog, omdat tot 80% van de energie die ze levert wordt gewonnen uit de omgeving en dus gratis en C02-vrij is.

InfowarmtepompPromotiesite steunt op informatie

Hoe werkt een warmtepomp precies? Waarom zou u een warmtepomp installeren? Welke soorten warmtepompen bestaan er? Op welke premies kan u daarmee aanspraak maken? Hoe begint u eraan?

Het infoplatform verzamelt niet-merkgebonden informatie over de warmtepompen en –systemen die op de Belgische markt zijn, maar ook antwoorden op vragen over de techniek.

www.infowarmtepomp.be

www.infopompeachaleur.be

Om de informatie nog toegankelijker te maken lanceerden beide verenigingen eind mei nog een Nederlandstalige en Franstalige facebookpagina. Het infowarmtepomp.be-consortium is intussen bezig met de ontwikkeling van een site over warmtepompen in niet-residentieel gebruik, en van een tool die het energie- en CO2-verbruik van een warmtepomp vergelijkt met de klassieke fossiele verwarmingssystemen.

Gepubliceerd op 24-06-2016

  220