Meer investeringen in PV-energie, maar bedrijven laten het grootste potentieel liggen

Precies twee jaar geleden lanceerde het Vlaams Energieagentschap de ‘Zonnekaart’, waarmee iedereen de potentiële PV-opbrengst van zijn dak kan ‘meten’ en ook de kostprijs en terugverdientermijn kan inschatten. Sindsdien werd de tool zo’n 620.000 keer gebruikt.
 

Minister Lydia Peeters komt nu met cijfers: 15% van wie zijn eigen woning op de kaart bekeek vroeg al een offerte aan voor zonnepanelen, en 29% overweegt dit nog te doen. Waar deze cijfers vandaan komen is onduidelijk.

In Vlaanderen zijn nu 375.000 daken van zonnepanelen voorzien, goed voor een vermogen van ruim 2800 MW. 90.000 installaties (of bijna 415 MW) werden nà de lancering van de Zonnekaart geplaatst.

Meer grote projecten in 2018

In 2018 was er een toename met 60% van nieuwe PV-installaties  door bedrijven, organisaties en overheden. Daarmee verdubbelde het bijgeplaatste vermogen in een jaar tijd. Vorig jaar zijn er ongeveer 340 grote zonneprojecten afgewerkt, goed voor meer dan 30 MW. Ook op dit ogenblik zijn nog grote PV-projecten in aanbouw, samen goed voor meer dan 100 MW. Toch blijft nog 98% van alle zonnepanelen in Vlaanderen en 60% van het totale vermogen op rekening van de gezinnen.

Aan ruimte is er nog lang geen gebrek: vandaag is 95% van het potentieel van ideale daken nog beschikbaar. Vooral in steden en op bedrijven blijkt er nog veel ongebruikt PV-potentieel te bestaan.

Digitale meter: laatste drempels weggenomen

Intussen is de laatste hindernis opgeruimd voor de invoering van de digitale meter zonder nadeel voor zonnepanelen-eigenaars. In de Commissie Energie van het Vlaams parlement zijn de amendementen op het ontwerpdecreet van de digitale meter goedgekeurd, die deze 'prosumenten' de keuze geven tussen een nieuwe digitale meter met compensatie voor de terugdraaiende teller of overstappen naar het systeem dat de VREG uitwerkte met nettarieven op de elektriciteit die ze van het net afnemen. Daarmee staat vast dat de uitrol van de digitale meters effectief op 1 juli a.s. kan starten. Dat zal worden uitgevoerd door distributienetbeheerder Fluvius. Eerst komen de zonnepaneleneigenaars aan de beurt, de (ver)nieuwbouwwoningen, mensen met defecte meters of budgetmeters. Daarna volgt de rest van Vlaanderen. Tegen 2034 moet heel Vlaanderen met de digitale meters zijn uitgerust.

Gepubliceerd op 21-03-2019

  80